Σε πύρινο κλοιό η Ζάκυνθος με τρεις νέες εστίες να προστίθενται το πρωί της Κυριακής. Βασικές υποψίες ότι πρόκειται για εμπρησμό. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική:

Το γεγονός ότι ενώ ήταν σε εξέλιξη οι πυρκαγιές στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, και με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για το νησί, εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα πέντε νέες εστίες κατά τις βραδινές ώρες, στην περιοχή των Βολίμων στα Βόρεια του νησιού, ενώ τις πρωινές ώρες σήμερα προστέθηκαν άλλες τρείς νέες εστίες, εγείρει βάσιμες υποψίες για κακόβουλες ενέργειες

Στο νησί επιχειρούν πλέον 120 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα και από αέρος 3 ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος. Ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, η μεταβλητότητα της διεύθυνσής τους, το είδος της βλάστησης και το έντονο ανάγλυφο του εδάφους δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Από της έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως σήμερα, στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται στο νησί της Ζακύνθου για τη διερεύνηση των πυρκαγιών.

Η τοποθέτηση του Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη:

“Τα τελευταία δύο 24ωρα έχουν ξεσπάσει συνολικά 11 πυρκαγιές στο νησί της Ζακύνθου σε διαφορετικά σημεία του νησιού και μάλιστα σε συνθήκες με πολύ υψηλή επικινδυνότητα (δυνατοί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες κλπ). Οι πυροσβέστες αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και κάνουν πραγματικά ό,τι μπορούν.

Είναι μία ασυνήθιστη κατάσταση που δεν έχει συμβεί σε άλλο μέρος της χώρας. Πουθενά αλλού δεν έχουν ξεσπάσει 66 πυρκαγιές από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου. Στο νησί έχει μεταβεί κλιμάκιο της ΔΑΕΕ (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού) που εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και αναζητά κάθε πτυχή αυτής της κατάστασης. Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν σε αυτόν το νησί παρόμοια κατάσταση, όμως αυτό που γίνεται φέτος δεν έχει προηγούμενο”, ανέφερε ο κ. Καπάκης.

Ο ίδιος σε ερώτηση σχετικά με τις φήμες που που κάνουν λόγο για εμπρησμό, ο κ. Καπάκης ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός και απάντησε ότι “και εμείς ακούμε πολλά, όμως βρίσκεται μία έρευνα σε εξέλιξη και θα δούμε τι θα προκύψει. Πάντως το επαναλαμβάνω είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση”.

Επιτήρηση από drone της πυροσβεστικής

Μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος τύπου EOS mini UAV SYSTEM* βρίσκεται στη Ζάκυνθο και πραγματοποιεί πτήσεις επιτήρησης στην ευρύτερη περιοχή ενώ θα παραμείνει και θα επιχειρεί σε 24ωρη βάση για τις επόμενες μέρες. Η εικόνα από την κάμερα του αεροσκάφους θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, καθ´ όλη τη διάρκεια της πτήσης του.