Αχ καλέ είναι ίδιος ο πατέρας του, φτυστός η μάνα του, τα ματάκια του μπαμπά πήρε, ίδια τα χειλάκια του με της μαμάς του, και άλλες τέτοιες κλασσικές ατάκες, ακούς από φίλους, συγγενείς, γιαγιάδες και παππούδες για το νεογέννητο μωράκι σου. Όμως ποια γονίδια είναι αυτά που όντως υπερισχύουν; Τα αντρικά ή τα γυναικεία; Η έρευνα που ακολουθεί θα σου δώσει την απάντηση.

Σύμφωνα με Αμερικάνικη μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόρεια Καρολίνα, τα επικρατέστερο φύλλο, τουλάχιστον όσον αφορά τα γονίδια, είναι το αντρικό! Αυτό σημαίνει, κατά τους επιστήμονες πως ακόμη κι αν ένα παιδί μοιάζει εξωτερικά περισσότερο στη μαμά του, θα είναι γενετικά μάλλον πιο όμοιο με το μπαμπά του.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνα, καθηγητής Φερνάντο Μανουέλ, στο περιοδικό Nature Genetics, τα πειράματα για την συγκεκριμένη έρευνα, έγιναν σε ομάδες ποντικιών, τα οποία είχαν μεταλλαχθεί σκοπίμως, έτσι ώστε να εμφανίζουν γενετικές διαφορές μεταξύ τους.

Όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, μετά από την αναπαραγωγή διαδοχικών γενεών πειραματόζωων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πιο «ενεργά» γονίδια, προέρχονταν αναλογικά περισσότερο από την πλευρά του πατέρα.

Οι άνθρωποι και τα άλλα ζώα κληρονομούν ίσες ποσότητες γενετικού υλικού από κάθε γονέα, όμως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, τα γονίδια του μπαμπά είναι πιο πιθανό να ενεργοποιηθούν στο DNA του απογόνου.

Αυτό, μεταξύ άλλων, όπως έδειξαν τα πειράματα, αφορά και τον εγκέφαλο του παιδιού.

Η τελευταία ανακάλυψη έχει ιδιαίτερη σημασία σχετικά με τη μελέτη διαφόρων ασθενειών, καθώς μία δυνητικά επικίνδυνη μετάλλαξη θα έχει πιθανώς μεγαλύτερη επίπτωση στο παιδί, αν κληρονομηθεί από τον πατέρα, παρά από τη μητέρα του.