Τα ελληνικά εισάγονται στο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ρωσία και συγκεκριμένα απ’την 1η Ιανουαρίου 2017 θα ξεκινήσουν να διδάσκονται ως ξένη γλώσσα στα σχολεία.

Η εν λόγω απόφαση υπογράφηκε απ’ την Ρωσίδα υπουργό Παιδείας, Όλγα Βασίλιεβα, στις 10 Νοεμβρίου.

Προηγουμένως, είχε προταθεί η διδασκαλία των ελληνικών ως γλώσσας επιλογής απ’ την έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κουμπάν στο Κρασνοντάρ προκειμένου να διδάσκονται οι γλώσσες των μειονοτήτων της περιοχής.

Εν τέλει, η απόφαση είναι ότι τα ελληνικά εισάγονται ως δεύτερη ξένη γλώσσα σ’ όλη την Ρωσία στην Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, όπως επίσης και στο Γυμνάσιο.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι, γιατί φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, να είναι ορατή η εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας για πρώτη φορά στα ρωσικά σχολεία. Είναι ένα επίτευγμα που χρειάστηκε αρκετά χρόνια προετοιμασίας. Τα εγχειρίδια για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας ως γλώσσας επιλογής, ως μιας από τις ξένες γλώσσες που θα μπορούν να επιλέγουν οι Ρώσοι μαθητές στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και στις πρώτες του γυμνασίου είναι έτοιμα. Ετοιμάστηκαν με τη δουλειά που έγινε κυρίως στο Πανεπιστήμιο Κουμπάν», τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας.