Σε μια “καλή” και όχι “τέλεια” λύση προσβλέπει ο Τσακαλώτος, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος, κατά πληροφορίες, σε συνομιλία του με ξένους ανταποκριτές στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός μίλησε συγκεκριμένα για την αναζήτηση μίας καλής λύσης και όχι μίας τέλειας λύσης, ενώ σημείωσε ότι κανείς δεν ζητάει τα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν το 2017 αλλά να διευκρινιστούν, ώστε να γνωρίζει ο επενδυτής.

Η ελληνική πλευρά αισθάνεται ότι έχει κάνει τη δουλειά της Η μπάλα είναι στο γήπεδο των εταίρων και του ΔΝΤ. Η πίεση είναι σε όλες τις πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας. Δεν βλέπω να μην υπάρχει όρεξη να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτό που ήταν στο τραπέζι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό

Αναφορικά με το ΔΝΤ και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν περίεργο να πληρώσουμε το τίμημα για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα για μετά το 2018 και μετά το ΔΝΤ να φύγει. «Αυτό θα ήταν ίδιο με ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς τη συμμετοχή του, άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την παγκόσμια οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ.

Ο ίδιος εκτίμησε πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, όπως και οι υπόλοιποι ομόλογοί του, προσδοκούν μια λύση.

Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, περισσότερο από όλους ο Wolfgang Schäuble. Είμαι σίγουρος ότι εργάζεται για μια λύση παρά τα όσα είπε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου

Αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο Υπουργός επισήμανε πως δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν. «Aυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι η δική μας βούληση να βγούμε στις αγορές».

«Αν είστε ένα κράτος που έχει δανείσει μια χώρα θέλετε αυτή η χώρα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλιώς βάζεις και το δικό σου χρέος σε κίνδυνο. Το πώς θα δουλέψει αυτό με την ποσοτική χαλάρωση, με το ΔΝΤ μέσα, το ΔΝΤ έξω ή με το ΔΝΤ μισό μέσα, μισό έξω, δεν ξέρω», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε αιχμές για τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τη δική τους άποψη. «Δεν είναι σωστό να κρύβονται πίσω από την άποψη και τις αναλύσεις άλλων Θεσμών», ενώ εκτίμησε πως ακόμα και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές.

Διαβάστε ακόμα:

Μικρο καλάθι κρατάει η κυβέρνηση για τις 15 Ιουνίου | Σε «καθαρή λύση» στοχεύει το ΥΠΟΙΚ