Διυπουργική συνάντηση με σκοπό την προώθηση της επενδυτικής συνεργασίας αναμεσα σε Ελλάδα – Γαλλία, διεξήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε η συνεργασία των δύο χωρών στην αξιοποίηση του προγράμματος Γιούνκερ και η προοπτική σύμπραξης επιχειρήσεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον επενδυτικό χώρο. Στη συζήτηση τέθηκαν οι κλάδοι του τουρισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών, της ενέργειας, των υποδομών και του αγροτικού τομέα.

Κοινές επενδύσεις σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή

Για τη δημιουργία κοινών επενδυτικών σχημάτων για επενδύσεις σε αναδυόμενες οικονομίες, με έμφαση στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή, έκαναν λόγο οι δύο πλευρές.

Αποφασίστηκε, στη συνέχεια, η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας σε υπουργικό επίπεδο, για την υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων, σε καθορισμένα χρονοδιαγράμματα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση: ο Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας, ο Αλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ και ο Δημήτρης Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών.

Από τη γαλλική πλευρά συμμετείχαν: ο Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών, ο Πιερ Λεβί, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Ανάπτυξης και ο Χαρλέμ Ντεζίρ, γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Nick Paleologos / SOOC