Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν λάβει τα μέτωπα σε Βαρνάβα, Καπανδρίτι και Κάλαμο, ενώ κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν πολύωρες μάχες με τις φλόγες. Σε ετοιμότητα το ΔΕΔΔΗΕ για την ηλεκτροδότηση.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στο Καπανδρίτι

Το πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος Καπανδριτίου οφείλεται στις συνεχείς αναζωπυρώσεις σε σημεία με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «τεράστια» την αναζωπύρωση στο Καπανδρίτι, κι έκανε λόγο για ιδιαίτερα δύσκολη μάχη με τις φλόγες.

«Εκεί που νομίζεις ότι έχεις τελειώσει, “μπαπ”, σου φυτρώνει μια νέα φωτιά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το πρώτο μέτωπο εντοπίζεται κοντά στους οικισμούς Μετόχι Ρη και Μικροχώρι, στην ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου, όπου απειλούνται σπίτια. Η φωτιά καίει το μεγάλο δάσος στους λόφους και στη χαράδρα που χωρίζει Κάλαμο και Καπανδρίτι.

«Θα μπορούσε να είχε ελεγχθεί η φωτιά, αλλά η αναζωπύρωση στη θέση Μετόχι κοντά στο Καπανδρίτι, σε ρεματιά με σπίτια στην άκρη ήταν το κρίσιμο στοιχείο που δεν επέτρεψε κάποιου είδους έλεγχο» εκτίμησε ο κ. Φιλίππου.

Το δεύτερο σημαντικό μέτωπο βρίσκεται κοντά στον οικισμό Βλαστός και κινείται πως το χωριό Σέσι Γραμματικού, στην παραλιακή ζώνη.

Διάσπαρτα μέτωπα στον Βαρνάβα

Σε εξέλιξη βρίσκονται διάσπαρτα μέτωπα στον Βαρνάβα με τις αναζωπυρώσεις να συνεχίζονται, ενώ λίγο μετά τις 13:00 αποτράπηκε η εξάπλωση της φωτιάς σε σπίτι, όπως δήλωσαν κάτοικοι στον ΣΚΑΪ.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχες με τις πολλές εστίες που διαρκώς αναζωπυρώνονται και πολλαπλασιάζονται, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης.Οι πυροσβέστες «επιτάσσοντας» μπουλντόζες του στρατού προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους όπου δεν υπάρχουν.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων, εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος.

Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά στον Κάλαμο

Σε πλήρη εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στον Κάλαμο σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν σημαντικά απ’ όλη την Ελλάδα. 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα επιχειρούν στην περιοχή.

Από αέρος συνδράμουν διαδοχικά για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα.

Πιο συγκεκριμένα λαμβάνουν μέρος συνολικά πέντε αεροσκάφη (δύο CL 415 και τρία CL 215) Canadair, τρία ελικόπτερα Chinook, δύο ελικόπτερα S-64 Sikorsky , δύο ελικόπτερα Kamov και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος (ένα Super Puma και ένα BK).

Τα εναέρια μέσα προσγειώνονται στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμο και γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύουν 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα από τις περιοχές που πλησιάζει η φωτιά αφενός για τη δική τους ασφάλεια και αφετέρου για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών .

Επίσης, καλεί τους οδηγού των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών. Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε

 

Σε ετοιμότητα το ΔΕΔΔΗΕ για την ηλεκτροδότηση

Οι υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ σε ανακοίνωσή τους δήλωσαν έτοιμες να προχωρήσουν στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην περιοχή του Βαρνάβα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Για τις περιοχές της Ζακύνθου, όπου επίσης εκδηλώθηκαν σοβαρές πυρκαγιές, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αποκαταστήσει πλήρως την ηλεκτροδότησή τους από χτες, πλην μεμονωμένων εγκαταστάσεων στις οποίες η αποκατάσταση θα ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.

Το σύνολο των τεχνικών συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκεται σε επιφυλακή και σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να παρέμβει άμεσα στις περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών στο Δίκτυο, αμέσως μόλις αυτό καταστεί δυνατό

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρατηρούνται σε περιοχές όπου έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές, οφείλονται αφενός στην επιβεβλημένη για λόγους ασφαλείας διακοπή της ηλεκτροδότησης, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ κατά πάγια τακτική, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς πλησίον του δικτύου του, προχωρά άμεσα στη διακοπή της ηλεκτροδότησης των σχετικών γραμμών προκειμένου να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια οι ρίψεις νερού από το Πυροσβεστικό Σώμα και αφετέρου στις ζημιές που προκαλούνται στο Δίκτυο από τη φωτιά (πχ κάψιμο στύλων).

Στην περιοχή του Καλάμου η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί παρά τον μεγάλο αριθμό καμένων στύλων, αγωγών και μονωτήρων.