Να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα ζήτησε ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, αλλά και με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στις τηλεφωνικές συνομιλίες ο Αλέξης Τσίπρας, ενημερώθηκε για όλες τις εξελίξεις στα Κύθηρα καιι ζήτησε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο γίνεται ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά στα Κύθηρα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος δύο χιλιομέτρων.

Στο χωριό Φράτσια έφτασε επίσης η φωτιά και δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού, καθώς η πυρκαγιά έχει πλησιάζει αρκετά τα σπίτια.

Έχουν εκκενωθεί ήδη οι οικισμοί Αραιοί και Μυλοπόταμος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί το νησί, όπως ζήτησε νωρίτερα ο δήμαρχος Κυθήρων και η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη εισηγηθεί προς την Πολιτική Προστασία.

Νωρίτερα, η φωτιά αναζωπυρώθηκε στα Κύθηρα, στην περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, έκανε λόγο για τεράστιες καταστροφές, ενώ αναφέρθηκε στα εναέρια μέσα και το θέμα συντονισμού τους.

Ο ίδιος μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε: “Πολύ δύσκολη κατάσταση, κινδύνευσαν σπίτια και άνθρωποι, καταγγέλλω δημόσια ότι αν είχαν σπεύσει τα εναέρια μέσα θα είχε λήξει το θέμα. Έρχονται δυο ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος”.

Τη δική της απάντηση έδωσε η Πυροσβεστική και ανέφερε ότι ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν είναι δυνατό να γίνεται οπουδήποτε, αλλά μόνο σε διάφορα αεροδρόμια, αναλόγως του τύπου τους.

Η Πυροσβεστική τόνισε επίσης, ότι πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς εξελίσσεται σε δασικές – αγροτικές εκτάσεις, όπου ανάμεσα τους υπάρχουν πολλοί οικισμοί. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ως βασική τους προτεραιότητα μετά τον περιορισμό των μετώπων, την προστασία της ζωής και την περιουσία των πολιτών.

Στην περιοχή επιχειρούν σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία 64 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, ένα αεροσκάφος Καναντέρ και ένα ελικόπτερο.

Η περιφερειάρχης της Αττικής Ρένα Δούρου δήλωσε ότι η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε αυτές τις δύσκολες ώρες, καθώς πρόκειται να συνεχιστεί και στο επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα είναι αναγκαία τα έργα υποδομής.