Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν η γερμανική Αστυνομία και η γερμανική Εισαγγελία στον απόηχο της επίθεσης το απόγευμα της Παρασκευής στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε πως εκτιμάει ότι πρόκειται για μεμονωμένο δράστη και ότι δεν έχει καμία σχέση με το προσφυγικό.

Σχετικά με το προφίλ του δράστη, η Αστυνομία ενημέρωση πως «Ο 18χρονος δράστης είναι μαθητής , ψάξαμε το δωμάτιο του, δε φαίνεται να σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος».

Όσον αφορά τους τραυματίες, γνωστοποιήθηκε πως είναι 27 εκ των οποίων οι 10  είναι βαριά τραυματισμένοι. Ένας απ’ τους σοβαρά τραυματισμένους είναι ένα παιδί 13 χρονών.

Υπό επιτήρηση το εστιατόριο από το οποίο ξεκίνησε η επίθεση. Δεν ξέρουμε πότε θα λειτουργήσει ξανά το εμπορικό κέντρο

Για τα ΜΜΜ έγινε γνωστό πως γίνεται κανονικά η λειτουργία τους πλην ορισμένων εξαιρέσεων.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ιδίως στο περιβάλλον του δράστη, είπε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Υπήρξε επαφή με τον δράστη, συνέχισε ο εκπρόσωπος. «Αστυνομικός τον πυροβόλησε, όμως δεν πέτυχε τον στόχο του».

Σε κατάσταση αμόκ ο δράστης

Ο δράστης είχε μαζί του πάνω από 300 σφαίρες. Ο δράστης ασχολείτο και διάβαζε σχετικά με το αμόκ και τις επιθέσεις που γίνονται σε αμόκ

Την ίδια άποψη – ότι ο δράστης βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ- εξέφρασε και η γερμανική Εισαγγελία. «Δε φαίνεται να είχε πολιτικό κίνητρο. Εκτιμούμε ότι ο δράστης αυτοκτόνησε».

Γνωστός στις Αρχές ο δράστης;

Η Εισαγγελία τόνισε:

Δε γνωρίζαμε τον δράστη, ως δράστη άλλων εγκλημάτων, μόνο ως θύμα σε δύο περιπτώσεις. Ο δράστης δεν είχε βεβαρυμένο παρελθόν

«Κατά πάσα πιθανότητα ο δράστης είχε καλέσει κόσμο, μέσω του facebook, στο εστιατόριο από το οποίο ξεκίνησε η επίθεση», είπε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Τα θύματα

«Κάτοικοι Μονάχου τα θύματα. Πολλά τα ανήλικα θύματα. Τρία θύματα είναι γυναίκες».

Τα θύματα είναι μεταξύ 14 και 20 ετών, ενώ σκοτώθηκε και μια γυναίκα 45 ετών.

Προς το παρόν έχουμε ερευνήσει μόνο την κατοικία του δράστη. Οι γονείς του δράστη δεν ήταν σε κατάσταση που θα μας επέτρεπε να τους ανακρίνουμε

Σχετικά με κλήσεις για άλλους πυροβολισμούς, η Αστυνομία ενημέρωσε πως έλαβε κλήσεις, ωστόσο, κανείς δε μπορούσε να πει ότι όλα ίσχυαν.

Ο δράστης δεν είχε άδεια οπλοφορίας, ενώ φέρεται πως έπασχε από κατάθλιψη.