Λίγο μετά τις έντεκα το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση Κυβέρνησης- κουαρτέτου. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο έφτασαν στο ξενοδοχείο που έχουν ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών χωρίς να κάνουν δηλώσεις. 

Στο τραπέζι της συζήτησης θα πέσουν τα «καυτά» θέματα της Συμφωνίας του Αυγούστου τα οποία έχουν μείνει ανοιχτά και είχε τονιστεί πως θα συζητηθούν λίγο πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες το κουαρτέτο απαιτεί από την Κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της για τις αλλαγές στην φορολογία και στο Ασφαλιστικό.

Τι αναμένεται να παραδώσει η Κυβέρνηση στο κουαρτέτο;

  • Το σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος.
  • Τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στις αλλαγές στις συντάξεις με στόχο να εξοικονομηθούν τα 1,8 δισ. ευρώ.
  • Τις προτάσεις της αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια.

Την Παρασκευή η διαδικασία θα διακοπεί και θα συνεχιστεί στις 15 Φεβρουαρίου.

Το ΔΝΤ φαίνεται πως επιθυμεί να θέσει έξτρα προϋποθέσεις τόσο για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, όσο και για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Με την πρότασή της για το φορολογικό, η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι θα μπορέσουν να εξοικονομηοθούν 300 εκατ. ευρώ. Αυτό θα γίνει με αλλαγές στην φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές φόρου για το 2016 και αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος. Επιπλέον η Κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα ενοίκια, ποιο θα είναι το αφορολόγητο, τι θα ισχύσει με τους αγρότες αλλά και εάν θα διατηρηθούν και ποιες φοροαπαλλαγές.

Οι ελληνικές προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια αφορούν τους μεγάλους οφειλέτες σε Δημόσιο και τράπεζες, την τροποποίηση του νόμου του Δένδια σχετικά τα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και τον κανονισμό για την μεταβίβαση των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων, στεγαστικών και επιχειρηματικών σε ξένα funds.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σκέψη για παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για τα κόκκινα δάνεια εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Κατρούγκαλος: Δεν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για την κύρια σύνταξη

Μιλώντας στον Ενικό το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως «η πρόταση της κυβέρνησης είναι για εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με 15 έτη ασφάλισης, με το ποσό αυτό να αποτελεί βάση της σύνταξης».

Είπε πως δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις κι ότι σκοπός είναι να μην μειωθούν ούτε και οι επικουρικές, όμως υπάρχει ανάγκη για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

«Θέλουμε να μοιράσουμε τη μικρότερη αυτή πίτα με δικαιότερο τρόπο. Το σχέδιο για το ασφαλιστικό είναι δικό μας και όχι μεταφρασμένο από τους Θεσμούς».

Για τους αγρότες υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τα ίδια με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους αναγνωρίζοντας ότι δεν αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Όμως πρέπει κι εκείνοι να πληρώνουν φόρους, όπως όλοι οι Έλληνες. Τα 10 ευρώ παραπάνω δεν θα είναι καταστροφή για τους αγρότες. Το 88% των αγροτών δηλώνουν εισόδημα κάτω των 2.500 ευρώ, επομένως θα πάνε στη χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα, άρα θα πληρώνουν ασφάλιστρα για εισόδημα 468 ευρώ».

Τέλος, για το Μνημόνιο, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «δεν είναι δική μας πολιτική, συμβιβασμός ήταν. Ρίξαμε στο τραπέζι το δημοψήφισμα ως ατομική βόμβα και μας απάντησαν με το κλείσιμο των τραπεζών» πρόσθεσε και τόνισε εν συνεχεία ότι «δεν είμαστε μνημονιακή κυβέρνηση, αλλά θα υπηρετήσουμε το μνημόνιο που υπογράψαμε».

photo:Alexandros Michailidis / SOOC