Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε εκπροσώπους των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ, παρουσιάζοντας την Προγραμματική Διακήρυξη του κόμματος του.

“Η Λαϊκή Ενότητα γεννήθηκε με ταχύτητα αστραπής προκειμένου να υπάρξει ένα δυνατό και αποφασιστικό εγχείρημα ως ριζοσπαστική απάντηση στο νέο μνημονιακό συνεταιρισμό της απερχόμενης κυβέρνησης με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ”, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Π. Λαφαζάνης.

Όπως είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, “αυτός ο νέος μνημονιακός συνεταιρισμός εκφράστηκε με την από κοινού ψήφιση στη Βουλή του τρίτου μνημονίου καταλήστευσης της χώρας και του ελληνικού λάού”. “Ποιος θα το πίστευε αυτό μέχρι πρότινος” διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι “αυτή είναι δυστυχώς η νέα οδυνηρή πραγματικότητα στη χώρα μας”.

Επισήμανε επίσης ότι “η Λαϊκή Ενότητα έχει τον κύριο στόχο να πάρει η νεολαία τη σκυτάλη, τις αποφάσεις και να πάρει στα χέρια της το μέλλον της χώρας”.

Προϋπόθεση εφαρμογής ριζοσπαστικού προγράμματος είναι να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, είπε ο κ. Λαφαζάνης και συνέχισε λέγοντας:

Είναι αδύνατο εντός ευρω να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο προοδευτικό πρόγραμμα, όχι γιατί έχουμε προκατάληψη, αλλά γιατί το ευρώ και η ευρωζώνη δεν είναι απλά ένα συμμαχικό σχήμα, αλλά σχήμα εκ θεμελίωσης της χώρας μας. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμά μας στο ευρώ. Θέλει εθνικό νόμισμα. Το εθνικό νόμισμα δεν είναι φετίχ, αλλά εργαλείο, για να ανοίξουμε προοδευτικό και αναπτυξιακό δρόμο για τη χώρα. Θα μας δώσει ευχέρεια για ανεξάρτητη οικονομική πολιτική, θα αυξήσει τις εξαγωγές, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα τονώσει τον τουρισμό.

“Επιθυμούμε άμεση συμμετοχή μελών μας στη λήψη αποφάσεων”, συνέχισε. Είμαστε πρωτότυπο πείραμα δημοκρατίας, που πρωτοεμφανίστηκε από το ΕΑΜ και την κυβέρνηση των βουνών». υπογράμμισε στη συνέχεια.

“Καλούμε μέλη μας να χτίσουν σε γειτονιές, ανοιχτές επιτροπές λαϊκής συμμετοχής”, δήλωσε. “Η ΛΑΕ πρώτα απ’ όλα φιλοδοξεί να γίνει κίνημα λαϊκής βάσης και αυτο-οργάνωσης και θα στηρίζεται σε αγώνες και κινήματα. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχει η ΛΑΕ ως αρχές και θα τα εφαρμόσουμε στην πράξη” σημείωσε.

“Η προγραμματική διακήρυξη συντάχθηκε με πλατιά συμμετοχή, αλλά δεν είναι θέσφατο. Είναι η αφετηρία μεγάλης προγραμματικής προσπάθειας” τόνισε.

Και συμπλήρωσε:

Δεν θα ασχοληθώ με τα μνημόνια και ειδικά με το τρίτο, που δεν αντέχει κριτικής. Το τρίτο μνημόνιο αποτελεί την απόλυτη καταστροφή χώρας. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του τρίτου μνημονίου και των υπολοίπων: κουτσουρεμένο περαιτέρω σε μισθούς και συντάξεις, πλήττει τη νεολαία και οδηγούμεθα σε μια Ελλάδα που θα έχει 150 ευρώ κατώτατη σύνταξη και 220 ευρώ κατώτατο μισθό.

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν μεταξύ άλλων ο Στάθης Λεωτσάκος, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Νάντια Βαλαβάνη και η Ραχήλ Μακρή.