Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στην Τουρκιά με τους πολίτες να βρίσκονται τους δρόμους και τις συλλήψεις να συνεχίζονται την ώρα που ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 265. Την ίδια στιγμή η Άνγκελα Μέρκελ απευθύνει έκκληση για «την εφαρμογή του κράτους Δικαίου στη μεταχείριση των υπευθύνων για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία».

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το ρεπορτάζ του iPop.gr για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το βράδυ της 15ης Ιουλίου.

Δηλώσεις Μέρκελ:

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της  καταδίκασε «την προσπάθεια τουρκικών στρατιωτικών μονάδων να ανατρέψουν δια της βίας την εκλεγμένη κυβέρνηση και τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας τους», ενώ εστίασε στην ανάγκη να μπει τώρα ένα τέλος στην αιματοχυσία.

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες μας οδηγεί η προσήλωσή μας στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και στους θεσμούς της, στο κράτος Δικαίου και στην ελευθερία. Μας οδηγεί η αλληλεγγύη με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση που είναι προσηλωμένες σε ακριβώς αυτές τις αξίες. Ειδικά στη διαχείριση των υπευθύνων γι’ αυτά τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας νύχτας, μπορεί και θα έπρεπε να αποδειχτεί το κράτος Δικαίου» επισήμανε και ευχήθηκε στον τουρκικό λαό να επιστρέψει και πάλι η εσωτερική ειρήνη στη χώρα, μετά από τις τραυματικές εμπειρίες των τελευταίων ωρών.

«Είναι τραγικό ότι τόσο πολλοί άνθρωποι πλήρωσαν αυτή την προσπάθεια πραξικοπήματος με τη ζωή τους. Η αιματοχυσία στην Τουρκία πρέπει τώρα να σταματήσει» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε:

«Είναι και παραμένει δικαίωμα του λαού να ορίζει σε ελεύθερες εκλογές ποιος τον κυβερνά. Για πολιτικές αλλαγές πρέπει, στο πλαίσιο των πολιτικών θεσμών και βάσει των δημοκρατικών κανόνων, να πείσεις. Τανκς στους δρόμους και αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του ίδιου του λαού σου είναι εκτός νόμου».

Κλείνοντας της δηλώσεις η καγκελάριος μίλησε για τις γερμανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ και σημείωσε «ότι το υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε στενή επαφή με τους Γερμανούς στρατιώτες ώστε να βεβαιωθεί για την ασφάλειά τους κάθε στιγμή».

Συλλήψεις:

Να τονίσουμε, πως στη σύλληψη 10 μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας προχώρησαν το Σάββατο οι τουρκικές αρχές.

Παράλληλα, οι αρχές πραγματοποιούν έρευνα για 140 μέλη του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, μετέδωσε το δίκτυο NTV.

photo:REUTERS/TUMAY BERKIN