Σε πανικό βρίσκεται η χώρα λόγω της φονικής γρίπης που σαρώνει και αυξάνει συνεχώς τα θύματα της. Ακόμα δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και έτσι οι θάνατοι έχουν ανεβεί στους 44.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας. Πολλοί είναι οι ασθενείς που αναζητούν κρεβάτι στην εντατική την ώρα που ήδη 106 άτομα δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή ακόμα και αν η υγεία τους παρουσιάζει πολλές επιπλοκές.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, επτά στους 100 ασθενείς είναι παιδιά τα οποία μάλιστα είναι σε βαριά κατάσταση.

Αξίζει να τονιστεί, πως πολύ επιθετική έχει αποδεικτή η γρίπη για τα άτομα που έχουν ηλικία από 30 έως 55.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας και τους τονίζουν πως πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Την ίδια στιγμή, απευθύνουν έκκληση στους ασθενείς να μην αγνοούν τα συμπτώματα και να επισκέπτονται αμέσως τον γιατρό.

Τι αναφέρει ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας;

Ο κύριος τρόπος για να προστατευτεί κάποιος από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Παρόλο που η καλύτερη περίοδος για εμβολιασμό είναι από κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο, μπορεί κάποιος, ιδίως εάν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, να εμβολιαστεί και αργότερα. Χρειάζονται δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη