Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Μεσσηνία και ο Δήμος Θερμαϊκού, που επλήγησαν απ’ τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν κι ακόμα κι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακοκαιρίας.

Σε έκτακτη ανάγκη η Μεσσηνία

Η Μεσσηνία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης απ’ τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης του Δήμου Καλαμάτας, του Δήμου Οιχαλίας, του Δήμου Μεσσήνης, του Δήμου Τριφυλίας, των Τοπικών Κοινοτήτων Νεοχωρίου, Πύργου, Σαΐδόνας, Καστάνιας, Καρυοβουνίου, Μηλέας, Αγίου Νικολάου, Ριγκλίων, Τραχήλας, Πλάτσας, Νομιτσή, Θαλαμών, Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα του Δήμου Δυτικής Μάνης και των Δημοτικών Ενοτήτων Νέστορος, Πύλου, Μεθώνης και Χιλιοχωρίων του Δήμου Πύλου Νέστορος της Π.Ε. Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Κλειστό θα παραμείνει για λόγους ασφαλείας το αεροδρόμιο της Καλαμάτας μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την πόλη. Συνεπώς ακυρώνονται όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο.

Την ίδια στιγμή μέχρι 10 Σεπτεμβρίου θα παραμείνει κλειστός ο αρχαιολογικός χώρο της Μεσσήνης.

Στο νομό Μεσσηνίας γενικότερα αλλά και ειδικά στην Καλαμάτα εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν απ’ την Τρίτη.

Στο νομό Μεσσηνίας 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους απ’ την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή.

Ακόμα ένας άνδρας ανασύρθηκε νεκρός το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας.

Κηρύχθηκε σε έκτακτη ανάγκη και ο Δήμος Θερμαϊκού

Ο Δήμαρχος του Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, ανακοίνωσε ότι η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κακοκαιρίας.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει για 6 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 7 Μαρτίου του 2017.

βροχή Θεσσαλονίκη

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ο κ. Μαυρομάτης εξήγησε πως «όσο ο δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να υλοποιήσει κάποια έργα αποκατάστασης από τις πλημμύρες ξεπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τέτοια έργα είναι η αποκατάσταση των ζημιών σε δρόμους ασφαλτοστρωμένους και αγροτικούς, στην παραλία και στα δίκτυα που επλήγησαν καθώς και ο καθαρισμός των ρεμάτων που, λόγω της μεγάλης νεροποντής, έχουν γεμίσει από φερτά υλικά ενώ είχε προηγηθεί καθαρισμός».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Δήμος ζητά χρηματοδότηση προκειμένου να γίνει αποκατάσταση των ζημιών.

Είχαμε επισημάνει από καιρό ότι πρέπει, επιτέλους, οι μελέτες που έχουν γίνει να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση ενός τουριστικού, αγροτικού και αλιευτικού δήμου

Την ίδια στιγμή, τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται επί ποδός για να εντοπίσουν την 53χρονη που αγνοείται στο δήμο Θερμαϊκού.

Λεωφορείο «βούλιαξε» στην Θεσσαλονίκη

Σε χείμαρρο εγκλωβίστηκε λεωφορείο του ΟΑΣΘ που εκτελούσε τη γραμμή Κουφάλια-Θεσσαλονίκη.

Οι επιβάτες ανέβηκαν στην οροφή για να σωθούν, ενώ απεγκλωβίστηκαν με την βοήθεια μηχανημάτων του Δήμου .

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο η Πυροσβεστική έλαβε 350 κλήσεις για παροχές βοηθείας στον νομό Μεσσηνίας, 125 κλήσεις στον νομό Λακωνίας και 550 κλήσεις στον νομό Θεσσαλονίκης.

110 αντλητικά συνεργεία, τέσσερις ομάδες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, τέσσερα ερπυστριοφόρα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, 90 πυροσβεστικά οχήματα και 400 πυροσβέστες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής.

Photos: MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ