Σε δημοψήφισμα σχετικά με τους πρόσφυγες αναμένεται να προχωρήσει η Ουγγαρία στις 2 Οκτωβρίου. Να τονισθεί πως το δημοψήφισμα έχει προταθεί από την Κυβέρνηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο κατανομής των προσφύγων στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο εν λόγω σχέδιο έχει τονίσει πως είναι αντίθετος ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανακοινώθηκε από την Προεδρία της χώρας.

Να τονισθεί πως οι πολίτες της Ουγγαρίας αναμένεται να κληθούν στις κάλπες για να δώσουν απάντηση στο εξής ερώτημα:

«Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;»

Ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, αξίζει να σημειωθεί πως έχει υιοθετήσει αντιμεταναστευτική ρητορική και είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες τη διεξαγωγή αυτής της ψηφοφορίας.

Την ίδια βέβαια, στιγμή, η Βουδαπέστη εκτιμά πως «αυτές οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των μεταναστών, που υιοθετήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από τους 28, παραβιάζουν την κυριαρχία της».

Τι αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Έχει ξεκαθαρίσει πως το πρόγραμμα έχει αποφασιστεί «με διαδικασία απόφασης επί της οποίας συμφώνησαν όλα τα κράτη – μέλη» και συμπληρώνει πως το σχέδιο αυτό «έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα».

Η Ουγγαρία, όμως, τον Δεκέμβριο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχοντας ως ελπίδα να απαλλαγεί από την εν λόγω υποχρέωση.

photo: Lefteris Partsalis / SOOC