Μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Μον Πελράν της Ελβετίας, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αναζητούν τρόπους προκειμένου ν’ ανοίξει πάλι ο διάλογος με στόχο την εύρεση λύσης.

Σε πλήρη ετοιμότητα να ξεκινήσουν ξανά οι συζητήσεις δήλωσε πως είναι ο Νίκος Αναστασιάδης στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης προς τον Κυπριακό λαό, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση των συζητήσεων.

«Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω τον διάλογο από εκεί που διακόπηκε στο Μοντ Πελεράν με παράλληλη εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε κρίσιμα ζητήματα.

Το μήνυμα του Νίκου Κοτζιά

«Το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί όχι για να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα τρίτων, αλλά για να εξυπηρετηθεί μόνο ο κυπριακός λαός, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς απ’ το βήμα της ΔΕΘ και υπογράμμισε ότι η ελληνική Κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να προωθηθεί η ενότητα στην Κύπρο και τα δικαιώματα του λαού.

Όσον αφορά τα περί παραίτησής του λόγω του Κυπριακού, ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε τις φήμες «γελοιότητας», σημειώνοντας ότι «δεν θα κάνει σε κανέναν την χάρη».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τ. Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε πως επικρατεί νευρικότητα από την πλευρά της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να αντιδράσει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

Για τον Ερντογάν διερωτήθηκε μήπως «επιθυμεί να επιστρέψουμε στη Συνθήκη των Σεβρών;», ενώ συμπλήρωσε ότι πολλά κομμάτια της Συνθήκης της Λωζάνης δεν έχουν εφαρμοστεί από την Τουρκία.

Αξίζει να τονίσουμε το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαν Κι Μουν για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω απ’ το Κυπριακό.

Σήμερα στις 10 το πρωί θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις όλα τα κόμματα της Κύπρου.