Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε, όμως πια κυβέρνηση θα το εφαρμόσει τώρα; Στο ρυθμό του ανασχηματισμού, λοιπόν, κινούνται οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Μετά την απόφαση του Eurogroup να δώσει το δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών κατά 900 εκατ.ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίζει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησής.
Η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος αναμενόταν να ανακοινωθεί στις 17:00 σήμερα, Πέμπτη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να ανακοινωθεί κάτι νωρίτερα από το μεσημέρι της Παρασκευής.
Με βάση τις πρώτες πληροφορίες εκτός κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος, Βαλαβάνη (η οποία έχει υποβάλλει την παραίτησή της), ενώ μετατίθενται Σκουρλέτης, Δρίτσας. Μέσα στην νέα δομή της κυβέρνησης θα βρεθούν Μητρόπουλος, Μπαλάφας, Ρομπόλης και άλλοι. Έντονη φημολογία θέλει τον Γιώργο Βαρεμένο να αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας στη θέση του Κώστα Ήσυχου ο οποίος ψήφισε «όχι» στα προαπαιτούμενα.
Να σημειώσουμε πως ήδη άρχισε η φημολογία για επικείμενες εκλογές, με την 13η Σεπτεμβρίου να κυκλοφορεί ως πιθανή ημερομηνία.
Πηγές αναφέρουν πως στην περίπτωση που οι εκλογές κριθούν ως αδύνατη επιλογή για τους επόμενους μήνες, τότε θα ενεργοποιηθούν σενάρια κυβέρνησης ευρύτερων και διαφορετικών συνεργασιών από τη σημερινή, με το όνομα του πρωθυπουργού σε αυτή την περίπτωση να είναι ένα ανοιχτό θέμα.
Μεγάλο ερωτηματικό είναι το ζήτημα με την παραμονή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής και το αν τελικά απομακρυνθει, αν θα λάβουν την θέση της ένας εκ των Δημήτρη Βίτσα ή Αλέξη Μητρόπουλου, αλλά ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Νίκος Βούτσης.