Σε αναμονή για τις ανακοινώσεις για τη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ

LIKE US ON FACEBOOK

Εντός της ημέρας αναμένεται η γαλλική Total ή το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου να εκδώσουν ανακοίνωση σχετικά με τις εργασίες του γεωτρύπανου στο τεμάχιο 11 – κοίτασμα «Ονησιφόρος» στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος το πρωί της Δευτέρας σημείωσε πως δεν υπάρχει εμπόδιο στις εργασίες της κυπριακής ΑΟΖ. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η Τουρκία επαναλαμβάνει τις τακτικές της, αλλά η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» εξακολουθεί να πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, νοτιοδυτικά της Πάφου, ενώ στην περιοχή κινείται και φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.

Οι έλεγχοι στην πλατφόρμα και οι προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται ότι το τρυπάνι θα φθάσει σε βάθος τεσσάρων χιλιάδων ποδών. Οι πιθανότητες για ανεύρευση κοιτάσματος φυσικού αερίου ανέρχονται στο 21%, ποσοστό το οποίο θεωρείται αρκετά υψηλό. Με βάση τον προγραμματισμό της Κοινοπραξίας ΕΝΙ – Total, η γεώτρηση θα διαρκέσει 75 ημέρες.

Στο μεταξύ, μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, η οποία θα γίνει δεκτή από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Η ίδια θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που έχουν καταπλεύσει στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής τους στον Λίβανο. Πάντως, εκτιμάται ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός της επίσκεψης τον δεδομένο χρόνο, καθώς το Παρίσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, λόγω της εμπλοκής της Total στις έρευνες στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος, αλλά και όλες οι δυνάμεις της περιοχής, όπως και η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα, ιδιαίτερα αν αποδειχθεί ότι είναι συνέχεια των αιγυπτιακών ευρημάτων.

Σύμφωνα με κυπριακή διπλωματική πηγή, «το Παρίσι και η Ουάσιγκτον έπραξαν όσα υποσχέθηκαν στον πρόεδρο Αναστασιάδη». Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η στήριξη είναι απόλυτη από τις δύο χώρες, που «πρωτίστως προστατεύουν τα συμφέροντά τους στην ανατολική Μεσόγειο και στην παρούσα συγκυρία συμπίπτουν με αυτά της Κύπρου».

Διαβάστε ακόμα:

Το Barbaros κάνει κύκλους στα οικόπεδα 6 και 7-Το τρυπάνι της TOTAL συνεχίζει τη γεώτρηση

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved