Το ζήτημα των σχέσεων ΝΑΤΟ- Ρωσίας απασχόλησε τους ηγέτες κατά το δείπνο εργασίας που παραχώρησε ο Πολωνός Πρωθυπουργός στη Βαρσοβία.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του τόνισε πως «παρά το ότι το ΝΑΤΟ ενδυνάμωσε την προκεχωρημένη παρουσία του στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, εάν επικεντρωθεί μόνο σε αυτό, τότε ο εγκλωβισμός σε φαύλους κύκλους κλιμακούμενης στρατιωτικοποίησης και ψυχροπολεμικής ρητορικής, είναι αναπόφευκτος».

Μιλώντας για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, είπε πως δεν είναι εφικτή εάν δεν οικοδομηθεί μια νέα βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, η οποία χρειάζεται και τη Ρωσία.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε μάλιστα στην ανάγκη της συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν και διεθνείς προκλήσεις, όπως είναι το Συριακό, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν.

Η Ελλάδα καλωσόρισε και υποστήριξε την απόφαση της Συμμαχίας για επανενεργοποίηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων. Αποτελεί πεποίθηση της Ελλάδας πως αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα, να αποφευχθούν δυνητικά επικίνδυνες κλιμακώσεις της έντασης και να γίνουν κατανοητές οι εκατέρωθεν θέσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε ικανοποιημένος για το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Δείτε εδώ το σημερινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στη Βαρσοβία αλλά και την ατζέντα της συζήτησης με τον Μπαράκ Ομπάμα.