Ενώ η συζήτηση για το ελληνικό χρέος αποτελεί το θέμα των ημερών, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schäuble, έδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει λέγοντας ότι θα μπορούσε να γίνει κούρεμα χρέους μόνο με Grexit.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο κ. Schäuble εξέφρασε την άποψη ότι ένα κούρεμα χρέους θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό μόνο με αποχώρηση της Ελλάδας απ’ την Ευρωζώνη.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εκτίμησε παράλληλα ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα μόνο εάν εφαρμόσει όλα τα συμφωνηθέντα, στέλνοντας μήνυμα προς τους Θεσμούς να συνεχίσουν ν’ ασκούν πιέσεις προς την Κυβέρνηση.

Ο W. Schäuble υποστήριξε ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και όχι το χρέος.

Η πίεση προς την Αθήνα για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η χώρα να γίνει ανταγωνιστική. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει εντός του ευρώ

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε και την άποψή του για το συνταξιοδοτικό, λέγοντας ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι λίγο υψηλότερες απ’ τον μέσο όρο των χωρών της ζώνης του ευρώ.

Ωστόσο, ο Wolfgang Schäuble παραδέχθηκε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2016 ήταν εν τέλει καλύτερα απ’ τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού υποδηλώνουν ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω για το χρέος, ενώ ο κ. Schäuble φαίνεται για ακόμα μια φορά έτοιμος να απειλήσει με Grexit σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν συμφωνήσει με όσα απαιτούν οι Θεσμοί.

Photo: Jolanda Flubacher