Μία βόμβα δια στόματος Michel Sapin σχετικά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ήρθε να ταράξει τα νερά. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ζητά να υπογράψει και η ΝΔ τα μέτρα.

«Αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του ΕCOFIN.

Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ξεκάθαρα πως το ΔΝΤ ζητάει από την αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας να δεσμευτεί πως θα τηρήσει το περιεχόμενο της συμφωνίας για την περίοδο μετά το 2019, δηλαδή την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ετησίως. Ο ίδιος, μάλιστα, σχολίασε πως «πρέπει να είμαστε λογικοί από πολιτικής απόψεως» συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί καν να φανταστεί την περίπτωση να ζητούσε κάποιος το ίδιο από τη Γαλλία.

Ενώ χαρακτήρισε το αίτημα για διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μία δεκαετία ως «μη σοβαρό».

Ο Sapin υπογραμμίζοντας πως κατά την άποψη του η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν ποτέ απαραίτητη, εξήγησε πως υπό τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να βρεθεί μία λύση μαζί εμ το ΔΝΤ. Δεν παρέλειψε μάλιστα να καλέσει το ΔΝΤ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να κοστίσουν πολύ στην Ελλάδα.

«Εμμονική» χαρακτήρισε την στάση του ΔΝΤ σχετικά με τα εργασιακά και εξήγησε πως αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες και πως δεν είναι μόνο στο ζήτημα των εργασιακών: «Το ίδιο συμβαίνει και με τις απαιτήσεις για το δημοσιονομικό σύστημα και κυρίως τις συντάξεις», σημείωσε.

Σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ανάκαμψη και οι επενδύσεις. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018 και το χρέος.