Να ηρεμήσει τα πνεύματα επιχειρεί η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος διαμάχης ανάμεσα στην Εκκλησία και το Υπ. Παιδείας για τα Θρησκευτικά.

Στις δηλώσεις της η κ. Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε πως «τα μαθήματα που διδάσκονται στα σχολεία είναι θέμα της πολιτείας. Η πολιτεία είναι υπεύθυνη απέναντι στους πολίτες για το τι είδους μόρφωση θα προσφέρει και κανένας υπουργός δεν αποφασίζει από μόνος του το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων».

Αντίθετα, πρόσθεσε, υπάρχουν επιστήμονες, επιστημονικοί φορείς και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που εισηγούνται στο υπουργείο τι πρέπει να αλλάξει, ανάλογα με την κοινωνική πραγματικότητα, την πρόοδο στις επιστήμες κ.ά.

Όσον αφορά συγκεκριμένα το μάθημα των Θρησκευτικών, η κ. Αναγνωστοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να γίνει αγαπητό μάθημα για τους μαθητές.

«Μέχρι τώρα είχαμε βρει αυτό το μεσοβέζικο τρόπο, να δίνεται απαλλαγή από το μάθημα», ωστόσο πρόσθεσε πως «τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα και μπορεί να αναπτύξει την κριτική ικανότητα των μαθητών, εάν αποκτήσει όλες αυτές τις ιδιότητες που έχει ένα μάθημα, το οποίο στηρίζεται στην επιστήμη».

Εξηγώντας τις αλλαγές που γίνονται στο μάθημα, η αναπληρώτρια Υπουργός είπε:

Η Επιτροπή που συστάθηκε με θεολόγους, τα πορίσματα της σχολής Θεολογικών σπουδών του Αριστοτελείου πανεπιστημίου και το πιλοτικό πρόγραμμα σε διάφορα σχολεία, κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, μας έδειξε ότι αυτό το μάθημα, με αλλαγές στο περιεχόμενο, μπορεί να γίνει πάρα πολύ ελκυστικό και να τονώσει αυτό που πρέπει να προσφέρει μία πολιτεία σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπως είναι πλέον η ελληνική

Η κ. Αναγνωστοπούλου έκλεισε τις δηλώσεις της υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία διαμάχη. «Δεν καταλαβαίνω γιατί η Εκκλησία θεωρεί ότι απειλείται, όταν ο υπουργός Παιδείας αποφασίζει να εφαρμόσει αυτό που οι ίδιοι οι θεολόγοι, δηλαδή η επιτροπή, τού έχει εισηγηθεί. Νομίζω ότι είναι μία διαμάχη που πρέπει να σταματήσει εδώ, για το καλό όλων μας».

Photo: ©INTIMEnews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ