Την απάντησή του στη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αποκατάσταση του ρόλου των Συμβουλίων στα Πανεπιστήμια έδωσε το υπουργείο Παιδείας μέσω της αναπληρώτριας Υπουργού, Σίας Αναγνωστοπούλου.

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μετά την συνάντησή του με τους Προέδρους και τους Αναπληρωτές Προέδρους των Συμβουλίων των ΑΕΙ, τόνισε: «Δεσμεύομαι, προσωπικά, ότι η αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αποκαταστήσει το ρόλο των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων, με όλες τις απαραίτητες βελτιώσεις».

Η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης «ξεχνάει να πει ότι τα Συμβούλια τα υπονόμευσαν οι ίδιες οι Κυβερνήσεις που τα εμπνεύστηκαν».

Στη συνέχεια αναφέρεται στο ότι οι Κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έθεσαν το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο δεν επέτρεψε στα Συμβούλια να λειτουργήσουν και στη συνέχεια ξεκίνησαν να «ξηλώνουν το νόμο Διαμαντοπούλου, ένα μόλις χρόνο μετά την ψήφισή του».

Για τα Συμβούλια Ιδρύματος προδιαγράφηκε ένας ρόλος αντιδημοκρατικός που τα απονομιμοποίησε τελικά στην ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προεπιλογή πρυτάνεων και κοσμητόρων, η μοναδική αρμοδιότητα των Συμβουλίων που καταργήσαμε, η οποία είχε προκαλέσει όχι μόνο αντιδράσεις από έγκριτους νομικούς αλλά και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσαν πρυτανικές εκλογές

Αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετώπισαν αυτά τα χρόνια τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων η Σία Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο για σοβαρό έλλειμμα αντιπροσώπευσης, με ασαφές πλαίσιο λειτουργίας και με αρμοδιότητες που παρέμειναν επί χρόνια κενό γράμμα. «Τα Συμβούλια Ιδρύματος από την ίδρυσή τους έως σήμερα λαθροβιούσαν. Είναι ώρα για μια ψύχραιμη αποτίμηση του θεσμού, μακριά όμως από το βολικό μύθο ότι ήταν η Κυβέρνηση της Αριστεράς αυτή που τα υπονόμευσε».

Τέλος, η Σία Αναγνωστοπούλου κλείνει τη δήλωση- απάντησή της στον Κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως ο ίδιος «βλέπει αποδυνάμωση και υποβάθμιση εκεί που εμείς μιλάμε για στήριξη της συνταγματικά προβλεπόμενης αυτοδιοίκησης και λήψη αποφάσεων με δημοκρατική νομιμοποίηση, από τα αντιπροσωπευτικά συλλογικά όργανα των πανεπιστημίων».

Αυτά διασφαλίζουν την ανάπτυξη και εξωστρέφεια στα ανώτατα ιδρύματά μας και όχι όργανα επιβολής και ελέγχου, προσθέτει η αναπληρώτρια Υπουργός και συνεχίζει λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης ενθέρμως δείχνει να ασπάζεται τη λογική των οργάνων επιβολής και ελέγχου».

Photo: ©INTIMEnews / ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ