Το ελληνικό festival, το οποίο έχει γίνει πλέον θεσμός της σύγχρονης μουσικής, επιστρέφει για ακόμα μια φορά στη Θεσσαλονίκη για να δώσει μια νέα πνοή στην συνήθη καθημερινότητά της. Και δεν είναι άλλο απ’ το Reworks Festival.

Οι φίλοι της μουσικής εδώ και 12 χρόνια δίνουν ραντεβού στο Reworks Festival σε μια γιορτή με καταξιωμένους καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, νέες μουσικές τάσεις, ανερχόμενα ονόματα, αλλά και την εξέλιξη της Ελληνικής μουσικής σκηνής.

5 μέρες (13- 17 Σεπτεμβρίου) γεμάτες χορό, χαμόγελα και πολύ μουσική μας περιμένουν στο Reworks Festival 2017!

Το ipop.gr μίλησε με τον Αναστάσιο Διόλατζη, έναν απ’ τους διοργανωτές του Reworks, πήραμε μια γεύση για το τι θα δούμε φέτος και σας τη μεταφέρουμε!

 1. Πώς προέκυψε η ιδέα του Reworks Festival;
 2. Εμείς κάναμε και άλλες διοργανώσεις από πριν, διοργανώναμε ηλεκτρονικά parties και πάντα είχαμε όνειρο να δημιουργηθεί ένα festival σύγχρονης μουσικής στη Θεσσαλονίκη γιατί υπήρχε και ένα τεράστιο κενό. Μέχρι τότε δεν υπήρχε ένα μεγάλο μουσικό festival στην πόλη. Πρακτικά το Reworks ήταν το πρώτο μεγάλο, οργανωμένο festival το οποίο έτρεξε σαν ιδιωτική πρωτοβουλία. Αποφασίσαμε να πάρουμε αυτό το ρίσκο και να το κάνουμε.
 3. Το Reworks εξελίσσεται και φέτος για δεύτερη φορά υπάρχει και το Rework Agora. Τι ακριβώς είναι;
 4. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του Reworks, το οποίο έχει να κάνει με τις σκέψεις και με την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών΄που αφορούν το μέλλον. Πρακτικά, λοιπόν, τρέχουν συζητήσεις για θέματα τα οποία απασχολούν και το σήμερα αλλά και το αύριο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ και πάντα το τελειώνουμε με μια σημαντική συναυλία όπου εκεί παρουσιάζουμε τη σύγχρονη κλασσική μουσική. Το κάνουμε συνειδητά, επειδή η κλασική μουσική είναι ένα είδος αρκετά παρεξηγήσιμο στην Ελλάδα, όπως ακριβώς ήταν και η ηλεκτρονική όταν ξεκίνησε το Reworks.
 5. Τι κοινό πηγαίνει στο Reworks; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο target group;
 6. Το Reworks είναι ανοιχτό σε όλους, δεν “μπλέκουν” ηλικίες. Πρακτικά,  το festival θέλει να σπάσει τα όρια τα μουσικά και την προκατάληψη στη μουσική τύπου “εγώ δεν ακούω τέτοια”, και νομίζω σε μεγάλο βαθμό το έχει καταφέρει και η σύγχρονη μουσική έχει γίνει περισσότερο αποδεκτή απ’ ότι στο παρελθόν. Ομοίως και στο κομμάτι του κοινού έχουμε μια παρόμοια στόχευση. Να ενώνει μαζί ανθρώπους από διαφορετικές ηλικίες, της χώρας και του εξωτερικού. Είναι μια γιορτή! Ερχόμαστε και γιορτάζουμε με όχημα τη μουσική και βγάζουμε τα όποια προβλήματα και σκέψεις έχει ο καθένας. Το Reworks είναι πολύ ανοιχτό μουσικά, δεν είναι μόνο ηλεκτρονική μουσική, καλύπτει κλασική μουσική μέχρι και jazz. Καλύπτει ευρύ μουσικό φάσμα και κάθε χρόνο τρέχουν και ειδικά projects.
 7. Το Reworks Festival το 2005 και το Reworks σήμερα. Πώς έχει εξελιχθεί;
 8. Πρέπει να υπάρχει εξέλιξη, αν δεν υπάρχει εξέλιξη κάτι γίνεται λάθος. Το festival απέχει πάρα πολύ απ’ αυτό που ξεκίνησε το 2005 απ’ αυτό που είναι σήμερα. Το 2005 το Reworks ήταν μόνο μια μέρα ενώ τώρα τρέχει για πέντε μέρες. Τότε ήταν ένας χώρος ενώ σήμερα είναι επτά περίπου διαφορετικοί χώροι, όχι stages, σημεία της πόλης.
 9. Τι δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει και πόσο εύκολο είναι να εντοπίσετε τους καλλιτέχνες κάθε χρόνο;
 10. Έχει να κάνει πολύ με το πόσο επίκαιρο θέλει να είναι κάθε festival και πόσο ανήσυχο είναι. Αν υπάρχει ανησυχία τους βρίσκεις τους καλλιτέχνες. Δεν είναι εύκολο να φτιάξεις το line up κάθε φορά ιδίως όταν πρέπει να καλύψεις ένα τόσο ευρύ φάσμα. Προσπαθούμε η αντιπροσώπευση από κάθε φάσμα να είναι αυτή που πρέπει να είναι, να βλέπει πράγματα τα οποία έχουν πολύ ενδιαφέρον και ταυτόχρονα να το καλύπτουν κιόλας.Η Ελλάδα απ’ την άλλη δεν είναι και το πιο εύκολο μέρος για να οργανώσεις ένα festival, απ’ την άποψη κιόλας ότι έχεις να κάνεις με μουσικά είδη που δεν είναι ευρέως διαδεδομένα. Παράλληλα, όμως, είναι και μια πρόκληση για να δεις τελικά αν μπορείς να το κάνεις να λειτουργήσει. Βεβαίως, και η οικονομική και κοινωνική κρίση της χώρας μας δυσκολεύει μια διοργάνωση στο να είναι βιώσιμη και ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα να έρχεται σ’ αυτήν.
 11. Ποιο είναι το “μυστικό” του Reworks που έχει διατηρηθεί 12 χρόνια;
 12. Μυστικό δεν ξέρω αν υπάρχει αλλά το αγαπάμε πάρα πολύ και δουλεύουμε πολύ σκληρά γι΄αυτό. Υπάρχει πολλή προσπάθεια, κόπος, δεν ξέρω αν ο κόσμος αυτό το εισπράττει και αυτό είναι ένα μυστικό.
 13. Κάποιον καλλιτέχνη που έχετε ξεχωρίσει για φέτος;
 14. Όλοι οι καλλιτέχνες είναι αγαπημένοι και δεν μπορώ να κατονομάσω έναν. Όλες οι συμμετοχές είναι πολύ αξιόλογες, η καθεμία στο δικό της κομμάτι. Ο Hauschka για παράδειγμα, φέτος ήταν υποψήφιος για Όσκαρ μουσικής, ένας φανταστικός πιανίστας που πραγματικά πρέπει να το δει κάποιος και να καταλάβει πόσο ταλαντούχος είναι. O Paul Kalkbrenner μοναδικός σε αυτό το πράγμα που κάνει. Ο Ben Clock είναι επίσης ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, ο οποίος έχει πια πολύ μεγάλο μέγεθος σε όλον τον πλανήτη και παρ’ όλα αυτά υποστηρίζει το Reworks, έρχεται κάθε χρόνο.Φέτος, έρχεται επίσης ο Dixon, ο οποίος έχει ψηφιστεί για 4 συνεχόμενα χρόνια ως ο καλύτερος DJ του πλανήτη. Οι Bicep οι οποίοι για πρώτη φορά βγαίνουν live και παρουσιάζουν ένα νέο album, το πρώτο τους album που θα βγει το Σεπτέμβρη. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα από καλλιτέχνες που είναι ο λόγος να παρακολουθήσεις το festival.

  Υπάρχουν και ελληνικές συμμετοχές που είναι εξίσου σημαντικές και συμβολικά υποστηρίζοντας την ελληνική σκηνή αλλά και από πλευράς ποιότητος. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν κάτι καινούργιο. Πολλοί καλλιτέχνες έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.

 15. Στο Reworks Festival 2017 θα παρουσιαστεί και το Resound/Echos of Thessaloniki. Τι ακριβώς είναι το συγκεκριμένο project;
 16. Τρέχουμε ακόμα ένα project, μαζί με την υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, το Resound ήχος της Θεσσαλονίκης και ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα soundtrack για την πόλη. Έχουμε τρέξει ηχογραφήσεις φυσικών ήχων από διάφορα σημεία της πόλης, και μπορεί ο οποιοσδήποτε να κατεβάσει αυτούς τους ήχους. Αυτό είναι μια προσφορά προς την πόλη.Το project έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση ακόμα και καλλιτέχνες που είναι πολύ γνωστοί έχουν δημιουργήσει μουσική, νέα παιδιά και αυτό για μας δίνει μεγάλη έμφαση στο συγκεκριμένο project το οποίο θα παρουσιαστεί και στο Reworks και ένας καλλιτέχνης θα έχει τη δυνατότητα να εμφανιστεί στο festival.
Εισιτήρια – Προπώληση

Προπώληση εισιτηρίων:

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας on line εδώ

Τιμές εισιτηρίων:

Early Bird εισιτήριο τριημέρου (15,16 & 17.9.2017):  60 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες στο www.reworks.gr