Κρίσιμο έγγραφο για το Ελληνικό ζήτημα εμφανίστηκε στην δημοσιότητα πριν από λίγες ώρες όπως αναφέρει το Reuters.

Λίγες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, διέρρευσε έγγραφο το οποίο ήρθε πριν λίγη ώρα στη δημοσιότητα και τονίζει ότι αν δεν εισπράξει το κέρδος της από την Ελλάδα ως το 2048, είναι σαν να δίνει νέο δάνειο.

Το έγγραφο αυτό αναφέρει ότι μια παράταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των τόκων των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα θα σήμαινε χορήγηση νέου δανείου, η οποία θα κυμαίνονταν από 118 έως και 224 δισ. ευρώ.

 Το έγγραφο του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ, με δεδομένη την κόντρα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κυρίως το κόστος των μέτρων,  επικεντρώνει σε ένα από τα μέτρα που ζητά ο ESM στα σενάρια τα οποία έχει κάνει και έχει παρουσιάσει από το Eurogroup του Μαΐου:

Την παράταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή των τόκων των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι και το 2048.

Σύμφωνα με το έγγραφο, μία τέτοια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των επιτοκίων αποτελεί ένα de facto νέο δάνειο, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιτοκίων.

Παράλληλα αναφέρει ότι το κεφάλαιο μπορεί να κυμανθεί από 118 έως και 123 δισ. ευρώ έως το 2018 καθώς το μέτρο της παράτασης της περιόδου χάριτος δεν συνιστά καμία απώλεια κερδών για τον ESM, ο οποίος είναι ο βασικός δανειστής και φυσικά ούτε τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Αυτό γίνεται με το σκεπτικό ότι για τα έτη από το 2022 μέχρι και το 2048, τα μέλη της Ευρωζώνης οι οποίοι συμμετέχουν στον ESM δεν θα εγγράψουν στους προϋπολογισμούς τους την πρόβλεψη από το μέρισμα κερδών του ESM.

Επίσης σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο του ESM, το οποίο έχει εγκριθεί από πέρυσι, αναμένεται ότι ο μέσος μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα φθάσει στο 1,3%.

Το ελληνικό χρέος, εάν δεν ληφθούν μέτρα,  θα φθάσει στο 136% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας στο 31% του ΑΕΠ.