Ως «ειδική περίπτωση» χαρακτήρισε την χώρα ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, λέγοντας πως σε καμία άλλη χώρα δεν υπήρχαν τόσα πολλά προβλήματα όσα στην Ελλάδα.

Σε ομιλία του σε συνέδριο στο Μόναχο την Πέμπτη, ο κ. Regling εξέφρασε την άποψη ότι «πουθενά αλλού η έκταση των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη και η διοίκηση τόσο αδύναμη», ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, εφόσον εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα.

Για τη συμβολή του ESM στην σταθερότητα της Ευρωζώνης, ο ίδιος υπογράμμισε πως ο ESM έχει προχωρήσει στην χορήγηση 265 δισ. ευρώ σε πέντε χώρες. Οι τέσσερις απ’ αυτές, συνέχισε ο ίδιος, πλέον έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματά τους με επιτυχία, αφού εφάρμοσαν αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα, ο κ. Regling σημείωσε ότι η Ιρλανδία αλλά και η Ισπανία θεωρούνται «πρωταθλητές» της οικονομικής ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.

Αναφερόμενος στις μεγαλύτερες ανησυχίες για την Ε.Ε., ο ίδιος τόνισε ότι η κρίση έχει περάσει και πρόσθεσε:

Τώρα η μετανάστευση και η ασφάλεια είναι οι κορυφαίες ανησυχίες στις δημοσκοπήσεις. Από τη φύση τους, αυτά είναι διασυνοριακά ζητήματα και οι λαϊκιστές δεν πρέπει να προσποιούνται ότι έχουν την απάντηση με τη μορφή προστατευτισμού