«Η ελληνική διάσωση μπορεί εν τέλει να εξελιχθεί σε success story» δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling , σε άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση και η ελληνική διάσωση μπορεί εντέλει να εξελιχθεί σε success story, αλλά μόνον εάν τηρηθεί το συμπεφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» εκτιμά ο κ. Regling.

Ο επικεφαλής του ESM εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει ενώ στο άρθρο του προτείνει συγκεκριμένα μέτρα θωράκισης της νομισματικής ένωσης, όπως τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού, τη δημιουργία ενός κοινού πρόσθετου ταμείου ανεργίας, αλλά και ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.

Ο Klaus Regling ανέφερε επίσης πως οι δυσκολίες στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλες, αντιπαραβάλλοντας τα παραδείγματα Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Κύπρου όπου τα προγράμματα προσαρμογής «ολοκληρώθηκαν με επιτυχία».

Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Πουθενά αλλού οι δυσκολίες δεν ήταν τόσο μεγάλες και η εθνική (δημόσια) διοίκηση τόσο αδύναμη. Γι΄ αυτό και οι προσπάθειες σταθεροποίησης δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, μετά από επτά χρόνια μνημονίου

Ωστόσο εκτίμησε ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί το σύνολο των 86δισ. που προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος, στη Γερμανία ακούγεται πως απ΄τα πρώτα προγράμματα διάσωσης δεν έχει γίνει τίποτα στην Ελλάδα. Ο ίδιος το χαρακτηρίζει αυτό «προσβολή για τους Έλληνες», οι οποίοι είδαν μισθούς και συντάξεις να μειώνονται σε επίπεδα αδιανόητα για άλλες χώρες.

Ο κ. Regling τόνισε  τη δημοσιονομική εξέλιξη με το έλλειμμα να μετατρέπεται από το μείον 15% το 2009 σε πλεόνασμα 0,7% το 2016, αντίστοιχο με αυτό της Γερμανίας και το οποίο «δεν θα ήταν εφικτό χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις».

Ο επικεφαλής του ESM εκτίμησε πως η Ελλάδα μπορεί να βγει απ’ την κρίση, μπορεί να μετατραπεί σ’ ένα ακόμα success story.

Οι εξαιρετικά ευνοϊκοί δανειακοί όροι του ESM με επιτόκια δανεισμού της τάξης του 1% και διάρκεια άνω των 30 χρόνων δίνουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση, χωρίς να δημιουργεί κόστη για τους φορολογούμενους των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Και μόνον εάν η Ελλάδα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα του ESM και τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν μετά το 2018 με πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, εφόσον αυτό χρειαστεί