Επίθεση στο ΔΝΤ αλλά και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, εξαπέλυσε ο Ε. Τσακαλώτος, ο οποίος μίλησε για το πότε ξεκίνησαν οι πιέσεις για μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναφορικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και στο εάν έχει δημιουργήσει νέες απαιτήσεις, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ σχολίασε:

Δεν έχει παίξει σε αυτό το θέμα ρόλο η όποια καθυστέρηση. Ήδη από το φθινόπωρο το ΔΝΤ ζητούσε 2% μέτρα διότι εκτιμούσε ότι το 2019 δεν θα φτάσουμε το στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Από τον Δεκέμβριο, όταν πλέον φαινόταν ότι θα πιάναμε το στόχο, άλλαξε το τροπάριο και ζήτησε μέτρα για μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, με το επιχείρημα ότι αυτά είναι ποιοτικά διαρθρωτικά μέτρα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία

Ο Ε. Τσακαλώτος συνέχισε τη δήλωσή του λέγοντας πως αυτά τα επιχειρήματα συνοδεύτηκαν με την επωδό ότι «αν αυτά δεν σας αρέσουν υπάρχουν και άλλα!».

Ο ίδιος διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό να μην υπάρχει καθυστέρηση με αυτή την τακτική «και με έναν Schäuble που παραμένει σφίγγα σε ό,τι αφορά το χρέος;».

Οι δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΟΙΚ έρχονται ενώ την ίδια στιγμή έχει δοθεί στο φως έκθεση των Βρυξελλών η οποία διαπιστώνει λάθη στους υπολογισμούς του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC