Τα πυρά τους κατά της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα κατά του Κ. Μητσοτάκη εξαπέλυσαν ο Τρ. Αλεξιάδης αλλά και ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Οι δύο τους σχολίασαν τις εξαγγελίες του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από το βήμα της ΔΕΘ και έκαναν λόγο για «υπερβολές, ανακρίβειες και πυροτεχνήματα».

Συγκεκριμένα, ο Τρ, Αλεξιάδης έθεσε μια σειρά ερωτημάτων, ενώ παράλληλα δήλωσε πως «θα ακολουθήσει σίγουρα κοστολογημένη απάντηση».

Αναλυτικά τα ερωτήματα του αν. Υπουργού:

  • «Γιατί δεν υπάρχει αναφορά σε έσοδα από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο; Δεν προγραμματίζουν τέτοια έσοδα ή θα μας γυρίσουν πίσω στις εποχές με τα κουκουλώματα της λίστας Lagarde και των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για “ορισμένους”;
  • Η μοναδική πρόταση για θέματα φοροδιαφυγής είναι το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι είναι έτοιμο και στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης! Γιατί όμως η ΝΔ δεν αναφέρει τίποτα για την ανάγκη θέσπισης ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, ρυθμίσεων για την αποκάλυψη κεφαλαίων, ρυθμίσεων για χρέη προς το Δημόσιο κλπ, που ζητούν (δικαίως) επίμονα κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς;
  • Η πρότασή της για ύπαρξη δύο συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, σημαίνει κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5%; Ας εξηγήσουν τις επιπτώσεις σε φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες κλπ!
  • Μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, οι εξαγγελίες της ΝΔ απαιτούν ισοδύναμα 960 εκατομμυρίων (3,2 δις Χ 30%). Αν προστεθούν και τα υπόλοιπα, οι εξαγγελίες τους απαιτούν τεράστια ποσά, τα οποία δεν καλύπτονται από το άθροισμα των 1.475 εκατομμυρίων ευρώ από δήθεν εξοικονόμηση δαπανών. Ευτυχώς οι πολίτες διαθέτουν μνήμη. Διαθέτουν πλέον και τη δυνατότητα σύγκρισης των όσων προσπαθεί και αγωνίζεται η κυβέρνηση και της επιστροφής στο “σκοτεινό χθες”».

Τι ανέφερε ο Τσακαλώτος;

Στο περιθώριο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως ελαφρύνσεις που υποσχέθηκε το βράδυ του Σαββάτου από την Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της ΝΔ «θα καλυφθούν με φόρους σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες».

Χαρακτηριστικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε:

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη στην κρίση είναι να ανεβάζει φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου από το 6% στο 11%» ήταν η απάντηση του υπουργού οικονομικών όταν κλήθηκε να  σχολιάσει τις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του χθες το  βράδυ στην ΔΕΘ

Τι είχε πει ο Πρόεδρος της ΝΔ;

Ο Κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ επισήμανε πως αν η οικονομία πάει καλά θα προχωρήσει σε:

  • «Μείωση συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9% για τα χαμηλά εισοδήματα
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και
  • Μείωση ΦΠΑ με δυο συντελεστές 11% και 22%».