Το απόγευμα της Τρίτης κατατέθηκε στη Βουλή ο εκλογικός νόμος, το ν/σ του οποίου συντάχθηκε σύμφωνα με τα όσα προτείνει η Κυβέρνηση να ισχύσουν απ’ τις επόμενες εκλογές. Τα δύο σημαντικά στοιχεία του νέου εκλογικού νόμου είναι η ψήφος στα 17 και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Την Πέμπτη το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή. Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, πιθανότατα την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, για να ισχύσει η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών απαιτούνται 200 ψήφοι, ενώ για την ψήφο στα 17 απαιτείται απλά πλειοψηφία, δηλαδή 151 ψήφοι.

Τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης:

  • Απλή αναλογική
  • Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών
  • Ψήφος στα 17
  • Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
  • Διατήρηση του 3% για είσοδο στη Βουλή

Οι θέσεις των κομμάτων

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις των επικεφαλής των κομμάτων, το νέο εκλογικό νόμο στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκλογικός νόμος προκάλεσε ρήγμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μιας και η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ του ενώ το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να τον καταψηφίσει.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε: «Η θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα υποστηριχθεί καθώς αποτελεί θέση μας».

«Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast truck», δηλώνει απ’ την άλλη η Φώφη Γεννηματά.

Δείτε εδώ το νέο εκλογικό νόμο.