Να «παγώσουν» προσωρινά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ζητούν οι Ευρωβουλευτές, σύμφωνα με συνεντεύξεις που έδωσαν την Τρίτη οι επικεφαλής των σημαντικότερων πολιτικών ομάδων στο πλαίσιο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Προς το παρόν, όπως ξεκαθαρίζουν, το «πάγωμα» αφορά μονάχα τις διαβουλεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και καμία άλλη συμφωνία, όπως για το προσφυγικό ή την τελωνειακή ένωση.

Σήμερα αργά το απόγευμα θα γίνει σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια με στόχο η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, δεδομένης της συνεχόμενης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Μάλιστα οι πολιτικές ομάδες έχουν προτείνει ψήφισμα, για το οποίο θα γίνει την Πέμπτη ψηφοφορία.

Ο Τζ. Πιτέλα, επικεφαλής των Σοσιαλιστών, δήλωσε:

«Η Τουρκία του Ερντογάν βυθίζεται όλο και πιο πολύ σε ένα αυταρχικό σύστημα, και εμείς δεν μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί».

Ζητούμε με ψήφισμα να συζητήσουμε για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και τη δυνατότητα διακοπής τους. Το πολιτικό μας μήνυμα στον Ερντογάν είναι ότι θα πρέπει να καταλάβει ότι για να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, είναι απαραίτητη στη χώρα του η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το δίκαιο των μειονοτήτων. Θέλουμε την Τουρκία προσαρτημένη στην Ευρώπη, η πόρτα του διάλογου με τους πολίτες είναι ανοιχτή, η πόρτα ένταξης κινδυνεύει να παραμείνει κλειστή τουλάχιστον έως ότου η Τουρκία βρει το δρόμο της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου

Ο Μ. Βέμπερ, επικεφαλής του ΕΛΚ, απ’ την πλευρά του είπε:

Έχουμε ανάγκη σαφών απαντήσεων για να ξέρουμε τι γίνεται στα σύνορά μας τόσο για τα άτομα όσο και για το μέλλον της Ένωσης. Δυστυχώς δεν υπάρχει εβδομάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, που να μην έχουμε δυσάρεστα και σκληρά γεγονότα για τον τουρκικό λαό. Ο στόχος ήταν η προάσπιση των πολιτών, ενώ σήμερα, με φυλακίσεις, περιορισμούς στην ελευθερία, περιορισμούς στον Τύπο και με ένα ανύπαρκτο κράτος δικαίου, είναι το ακριβώς αντίθετο