Ψηφίστηκε στην Βουλή η τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού με 153 ναι, 91 όχι και 12 παρών.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της Κυβέρνησης, όπως επίσης και ο Ν. Νικολόπουλος, ενώ κατά ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Αμέσως μετά ακολούθησε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας:

«Σήμερα  έγινε ένα σημαντικό βήμα θεσμικής θωράκισης και ενίσχυσης του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρά τις προσπάθειες αυτό να εμποδιστεί. Με την τροπολογία που ψηφίστηκε επιδιώκεται:

  • Να εφαρμοστεί το νομικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε το 2011, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μεταξύ άλλων αυτό προέβλεπε πειθαρχική διαδικασία, που θα προσδιοριζόταν από εισήγηση της Διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον αρμόδιο Υπουργό. Καθώς έχουν παρέλθει σχεδόν 5 χρόνια χωρίς αυτό να συμβεί, ο αρμόδιος Υπουργός ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία για την εφαρμογή του νόμου.
  • Να υιοθετηθεί η βασική αρχή του κοινοτικού Δικαίου, περί διάκρισης του ρόλου άσκησης διοίκησης σε Ανεξάρτητη Αρχή με εκείνον του πολιτικού προσώπου. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η απαγόρευση ανάληψης σχετικών καθηκόντων από συγγενικά πρόσωπα – κανόνας που ισχύει στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ.
  • Να αντιμετωπιστούν φαινόμενα σύγκρουσης συμφερόντων, μεταξύ νομικών εκπροσώπων της Επιτροπής Ανταγωνισμού και νομικών εκπροσώπων ελεγχόμενων εταιρειών.

Οι παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας της Επιτροπής, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις υποθέσεων για τις οποίες διατυπώθηκαν ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματική προάσπιση του ανταγωνισμού».