Νέα λυπητερή έρχεται για τους συνταξιούχους που για ακόμα μια φορά θα δουν τις επικουρικές συντάξεις τους να μειώνονται.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό κάθε άτομο να χάσει ακόμα και 50 ευρώ το μήνα εξαιτίας των αναδρομικών κρατήσεων. Το νέο ψαλίδι αναμένεται να επηρεάσει 250.000 επικουρικές συντάξεις.

Πότε ξεκινούν οι περικοπές;

Οι περικοπές θα ξεκινήσουν από το Νοέμβριο και η διάρκεια τους εξαρτάται από το πότε οι συνταξιούχοι θα καταφέρουν να εξοφλήσουν όλες  τις αναδρομικές κρατήσεις.

Σε σχετικό του δημοσίευμα Ελεύθερος Τύπος επισημαίνει, πως  οι αναδρομικές περικοπές στόχο έχουν να αποφέρουν περίπου 170 εκατ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου.

Βέβαια, αυτός ο στόχος φέρεται να είναι πρακτικά αδύνατος, καθώς με τον ορισμό πλαφόν 50 ευρώ η εξοικονόμηση που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος του έτους δεν είναι εφικτή. Αυτό σημαίνει, πως είτε θα πρέπει να βρεθούν αντισταθμιστικά μέτρα, είτε να χρειαστούν πρόσθετες περικοπές.

Θυμίζουμε, πως σύμφωνα με το νόμο 4387 προβλέπεται οι αναδρομικές μειώσεις να κρατηθούν από τρία μηνιάτικα και συγκεκριμένα, του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου αλλά και του Δεκεμβρίου.

Για παράδειγμα:

Κατά την περίπτωση που οι επικουρικές αποδοχές του συνταξιούχου έφταναν τα 250 ευρώ και εν συνεχεία έπεσαν στα 120 ευρώ τελικά είναι πιθανό ακόμα και φτάσουν κοντά στο μηδενισμό από τη στιγμή που το ύψος των αναδρομικών περικοπών θα ξεπερνά το ποσό της επικουρικής.

photo: Fragiskos Samsas / SOOC