Πρώτη χώρα χωρίς μετρητά η Σουηδία. Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα γίνονται οι πρώτες προσπάθειες για την προώθηση του πλαστικού χρήματος, στη Σουηδία σχεδόν καταργούνται τα μετρητά.

Ο Νίκλας Άρβιντσον από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας KTH σχολιάζει επί του θέματος: “Τα μετρητά παραμένουν σημαντικό μέσο πληρωμών στις αγορές πολλών χωρών, αυτό όμως δεν ισχύει πλέον στη Σουηδία. Η χρήση μετρητών είναι περιορισμένη και μειώνεται ταχύτατα”.

Τα χρήματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κυκλοφορία στη Σουηδία είναι σε αντιστοιχία περίπου 8 δισ. ευρώ, καθώς οι κάρτες χρησιμοποιούνται ακόμα και για πολύ μικρά ποσά.

“Από το ποσό αυτό, μόνο το 40 με 60 τοις εκατό βρίσκονται πραγματικά σε κυκλοφορία”.

Στην κατάργηση των μετρητών έχει συμβάλει και η εφαρμογή Swish που κάνει δυνατές τις άμεσες πληρωμές ανάμεσα σε ιδιώτες και επαγγελματίες σε πραγματικό χρόνο.

Το app δημιουργήθηκε από σουηδικές και δανέζικες τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι πολλές τράπεζες στη Σουηδία δεν δέχονται πλέον μετρητά καθώς έχουν ψηφιοποιηθεί εντελώς.

Στα καταστήματα που δέχονται χαρτονομίσματα και κέρματα, ο πελάτης πρέπει να εξηγεί από πού προέρχονται τα μετρητά, σύμφωνα με τους κανονισμούς για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, λέει ο Άρβιντσον.

Ο Άρβιντσον καταλήγει στο ότι “Το Swish είναι καταπληκτική ιδέα, όμως η υιοθέτησή του σε διεθνές επίπεδο θα αποτελούσε πρόκληση, κυρίως επειδή απαιτείται χρόνος για να αλλάξουν από τη βάση τους τα τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών”.