Ευρεία σύσκεψη υπό τον Αλέκο Φλαμπουράρη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με την διαχείριση του προσφυγικού στην Χίο.

Κατά την σύσκεψη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, παρουσίασε την κυβερνητική πρόταση.

Τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης για την διαχείριση του προσφυγικού στην Χίο:

  • Προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομών και περιβάλλοντος για το νησί, με τη συνεργασία της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του δήμου Χίου και του υπουργείου Ανάπτυξης. «Το υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2016 στη θεσμοθέτηση ενός νέου ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για το Βόρειο Αιγαίο, που θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».
  • Δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ, ως μόνης άμεσα εφικτής οικονομικά λύσης, στην προοπτική κατάργησης του χώρου φιλοξενίας στην Σούδα και λειτουργίας της ΒΙΑΛ μόνο ως χώρο υποδοχής και ταυτοποίησης.
  • Προσωρινή χρήση της εγκατάστασης στο Μερσινίδι, ως προαναχωρησιακό κέντρο δυναμικότητας 120 ατόμων για μεταβατικό διάστημα, και προσπάθεια χωροθέτησής του σε άλλη θέση και την ενίσχυση της αστυνόμευσης του νησιού.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου – Προσφυγών με ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με προσωπικό, η οποία, από κανένα στέλεχος στην αρχή του 2016, στο τέλος του έτους θα είναι στελεχωμένη με 40 άτομα.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη:

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Τάσος Σαλτερής, οι διευθύντριες υπηρεσιών και Ταυτοποίησης, Ασύλου και Αρχής Προσφυγών Ανθή Καραγγελή, Μαρία Σταυροπούλου και Ελένη Κουτρούμπα, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνού, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, οι αντιδήμαρχοι Χίου Στρατής Γδύσης και Γιώργος Παπαδόπουλος, ο γενικός συντονιστής του ΥΠΕΘΑ για το προσφυγικό ζήτημα υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και οι βουλευτές Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου της Χίου θα μελετήσουν την κυβερνητική πρόταση και θα την καταθέσουν στο δημοτικό συμβούλιο.

Photo: AFP/Getty