Τη σύσταση υπουργείου Οικονομικών στην Ευρωζώνη, προτείνει ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Μπενουά Κερέ, υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνη, τονίζοντας πως οι πολιτικοί των ευρωπαϊκών κρατών-μελών της Ε.Ε, θα πρέπει να υιοθετήσουν συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου το ευρώ να ενδυναμωθεί στις διεθνείς αγορές.

Ο ίδιος κάνοντας λόγο για “ισχυρή πολιτική δέσμευση για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης προκειμένου να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι λαμβάνουμε στα σοβαρά το να καταστήσουμε το ευρώ μια επιτυχία με διάρκεια”, πρότεινε τη δημιουργίας ενός υπουργείου Οικονομικών στην Ευρωζώνης. Ο κ. Κερέ, υπογράμμισε ωστόσο, πως μια τέτοια εξέλιξη, μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ, που επιθυμούν να διαφυλάξουν την αυτονομία τους.

Σύμφωνα με τον κ.Κερέ: “Ένα στοιχείο εδώ, είναι η ενδυνάμωση του εκτελεστικού οργάνου της Eυρωζώνης, με tη δημιουργία, ενός υπουργείου Οικονομικών στην Ευρωζώνη, είτε αυτό διοικείται από την Κομισιόν, είτε είναι αποτελέσει αυτόνομο όργανο, με θεσμούς οι οποίοι θα λειτουργούν προς το συμφέρον της Ευρωζώνης, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας”.

 

photo:Aris Oikonomou / SOOC