Η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ προς το υπουργείο Εσωτερικών και οι λόγοι που απορρίπτουν την ρύθμιση του υπουργείου.  Στάση εργασίας από τις 11.00 έως τη λήξη των ωραρίου και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών από την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Προκαταρκτική εξέταση για τα σκουπίδια από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Η απάντηση του Σκουρλέτη στην πρόταση της ΠΟΕ- ΟΤΑ.

Με δική της νομοθετική ρύθμιση απάντησε η  Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. μετά την απόρριψη της πρότασης του Πάνου Σκουρλέτη.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση τους προβλέπει προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας μέσω ειδικών αντικειμενικών διαδικασιών υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και αντικειμενικά κριτήρια στην πρόσληψη προσωπικού, όπως των απαιτούμενων για κάθε κλάδο προσόντων και εμπειρία σε συναφείς υπηρεσίες υπηρεσίες των ΟΤΑ. Παράλληλα προτείνεται η εξαίρεση των διατάξεων που αφορούν τα όρια ηλικίας ενώ παράλληλα γίνεται ξεκάθαρη η αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση του χώρου της καθαριότητας. Στις προτάσεις η ΠΟΕ-ΟΤΑ προτείνει την αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων που ήδη απασχολούνται, μέχρι την κατάρτιση των συμβάσεων Αορίστου Χρόνου.

Γιατί δεν δέχονται την πρόταση του Σκουρλέτη:

  1. Καμία διασφάλιση δεν παρέχει στους ήδη εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας, αναφορικά με την παραμονή τους στην εργασία και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την διενέργεια μόνιμων προσλήψεων. Σημειωτέον, ότι στην προταθείσα διάταξη δεν προβλέπεται καμία μοριοδότηση για τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους, ενώ δεν εισάγεται παρέκκλιση από το ισχύον όριο ηλικίας για την πρόσληψη στον τομέα καθαριότητας, που είναι το 45ο έτος. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται, ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ήδη εργαζομένων, που έχουν υπερβεί το ηλικιακό όριο, θα βρεθεί εκτός των διαδικασιών του διαγωνισμού.
  2. Καμία διασφάλιση δεν παρέχεται, ότι οι Δήμοι θα προβούν στην εν λόγω διαδικασία. Τούτο είναι αυτονόητο, αφού από κανένα σημείο της διάταξης δεν προκύπτει, ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν στην διαδικασία και να προβούν σε προκήρυξη θέσεων μονίμου προσωπικού. Αντιθέτως, μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση των αναγκών τους. Επίσης, από κανένα στοιχείο της διάταξης δεν προκύπτει, ότι είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε προκήρυξη επαρκών θέσεων για την κάλυψη των ήδη εργαζομένων σε αυτούς. Εάν, μάλιστα, οι Δήμοι δεν αποφασίσουν να προβούν σε αυτή την διαδικασία, τότε στην πραγματικότητα οι ήδη απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα βρεθούν να χάσουν την θέση τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αφού χωρίς την ένταξη στην εν λόγω διαδικασία δεν νοείται παράταση των συμβάσεων.
  3. Παραμένει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες, αφού μέσω της προτεινόμενης διάταξης δεν καταργούνται οι ισχύουσες διατάξεις, που επιτρέπουν τέτοιου είδους αναθέσεις. Αντιθέτως, ο σχεδιασμός, που φαίνεται να διαγράφεται πίσω από την διάταξη είναι η δρομολόγηση της ανάθεσης των εν λόγω υπηρεσιών σε ιδιώτες, αφού εάν τελικώς δεν καταστεί εφικτή η άμεση προκήρυξη των θέσεων και η παραμονή του ήδη υπηρετούντος προσωπικού (ενδεχομένως μέσω μίας νέας κρίσης εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου), τότε ο κάθε Δήμος μπορεί να επικαλεστεί, ότι η ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρίες αποτελεί μονόδρομο.
  4. Οι χρόνοι, που προβλέπονται για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών είναι αδύνατον να τηρηθούν, εάν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του τον χρόνο, που απαιτείται να ολοκληρωθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π. μια τέτοιου είδους διαδικασία προσλήψεων.
  5. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο για μία ακόμα φορά εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκρίνει τις νέες αυτές συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου, που θα συναφθούν”.

Πάνος Σκουρλέτης: Εκτός τόπου και χρόνου η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Εκτός τόπου και χρόνου χαρακτήρισε την πρόταση της ΠΟΕ -ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης οδηγώντας σε νέο αδιέξοδο την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.

«Είναι μια πρόταση εκτός τόπου και χρόνου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, ξεκαθαρίζοντας δε πως το απόγευμα θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου και θα ψηφιστεί άμεσα.

«Αν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν δεχθούν την πρόταση, ανοίγουν τον δρόμο στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να παραδώσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών στις ιδιωτικές εταιρείες. Η πρόταση των συμβασιούχων για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου δεν οδηγεί πουθενά, με βάση και τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου», δήλωσε ο υπουργός στον Alpha 9,89.

Προκαταρκτική εξέταση για τα σκουπίδια από την Εισαγγελία Πρωτοδικών

Διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τα συσσωρευμένα σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγορέος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ενδεχόμενο διάπραξης αυταπαγγέλτως διογκώμενων αδικημάτων που συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την πιθανότητα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Στη Βουλή κατατίθεται η νομοθετική ρύθμιση του υπ. Εσωτερικών

Το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Εσωτερικών, την οποία απέρριψε η ΠΟΕ – ΟΤΑ, θεωρώντας ότι “οδηγεί τους 10.000 εργαζόμενους στον δρόμο”.

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, που απέρριψαν οι συνδικαλιστές, προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους 6.100 συμβασιούχους – παρατασιούχους για όσους μήνες απαιτηθεί, μέχρι να ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να αιτηθούν πρόσθετες προσλήψεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους στο συγκεκριμένο τομέα.