Απέλπιδες προσπάθειες κάνει ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής προκειμένου να πουν το «ναι» ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στην απλή αναλογική, όπως αποδείχθηκε και από τα όσα είπε στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τον εκλογικό νόμο.

«Όποιο μπόνους και αν δεχθεί κανείς να βάλει, οι αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν. Οι συσχετισμοί στην κοινωνία είναι απαγορευτικοί για τέτοιους είδους σκέψεις», είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και κατηγόρησε τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού απέναντι στον εκλογικό νόμο.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θέλουν μπόνους; Τους αφορά; Όχι. Αν υπάρξει μπόνους, θα έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτό είναι το ζητούμενο για σας ή η συμμετοχή σας σε μία προοδευτική διακυβέρνηση. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα είναι πολύ αυστηρός

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, ο Έλληνας ΥΠΕΣ σχολίασε: «Θα περίμενα η Ν.Δ., ένα κόμμα που βρέθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, θα ερχόταν στη Βουλή κομίζοντας κάποιες διαφοροποιήσεις που θα έδιναν την αίσθηση ότι αντιλαμβάνεται την έννοια της ισοδυναμίας της ψήφου. Δεν αντιλαμβάνεται πως το ισχύον εκλογικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής που ζούμε».

Η εποχή των μονοκομματικών Κυβερνήσεων έχει πλέον παρέλθει και είναι ανάγκη να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο ενός νέου πολιτικού πολιτισμού που τον έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Αυτή την διεργασία πρέπει να την εκφράσουμε μέσα από ένα νέο εκλογικό σύστημα που κυρίως θα κεντρίσει τον προβληματισμό του 40% της κοινωνίας που έχει αποστρέψει το βλέμμα του από την πολιτική. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό;. Κάποτε οι ισχυρές Κυβερνήσεις μπορεί να είχαν λόγο ύπαρξης. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι οι τελευταίες Κυβερνήσεις ήταν ισχυρές και μονοκομματικές, αλλά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την οικονομική και κοινωνική κρίση. Και έτσι έχουμε τις αποδεσμεύσεις των πολιτών από τις σχέσεις τους με τα κόμματα. Δεν πείθει ο αληθοφανής και λογικοφανής λόγος της Ν.Δ

Σημειώνεται ότι κ. Κουρουμπλής τόνισε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας Επιτροπής με στόχο την εξέταση του ζητήματος της ψήφου των ομογενών, κάτι το οποίο αποτελεί πρόταση του Ποταμιού και υπογράμμισε ότι η κατάτμηση των περιφερειών και η δημιουργία ισοδύναμων περιφερειών- ζήτημα που ανέφερε το ΠΑΣΟΚ- «χρειάζεται για να υπάρξει απόλυτη ισότητα της ψήφου».

«Ναι» επί της αρχής στον εκλογικό νόμο απ’ την Επιτροπή της Βουλής

Υπερψήφισε η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής επί της αρχής τον εκλογικό νόμο.

«Ναι» είπαν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Κατά του εκλογικού νόμου τάχθηκαν οι ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε ενώ το ΚΚΕ ψήφισε παρών.