Το γνωρίζεις ήδη ότι η ζάχαρη δεν είναι το καλύτερο πράγμα για την υγεία σου, αλλά νέα έρευνα από την Αγγλία σου δίνει έναν ακόμη λόγο για να την αποφύγεις.

Οι επιστήμονες λένε ότι έχουν ανακαλύψει μια μοριακή σχέση μεταξύ των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και ενός ενζύμου το οποίο συνδέεται με τη νόσο του Alzheimer.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bath (UB) και το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου μελέτησαν δείγματα απ’ τον εγκέφαλο ατόμων τα οποία πάσχουν από τη νόσο του Alzheimer και από υγιή άτομα.

Εργαζόμενοι πάνω στη βάση μιας παρελθοντικής ανακάλυψης για τη σχέση ανάμεσα στη ζάχαρη και τις κυτταρικές αλλοιώσεις, ανέπτυξαν μια μέθοδο με την οποία θα μπορούσαν να διαπιστώσουν εάν η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να συνδεθεί με το Alzheimer.

Οι ερευνητές ήταν σε θέση να δουν ότι στα πρώτα στάδια της νόσου του Alzheimer, η υπερβολική ζάχαρη προκαλεί ζημιά σ’ ένα ένζυμο που ονομάζεται «παράγοντας αναστολής μετανάστευσης μακροφάγων» (MIF), μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοζυλίωση.

Όταν ο παράγοντας αναστολής μετανάστευσης μακροφάγων λειτουργεί σωστά στον εγκέφαλο, μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της συσσώρευσης των ανώμαλων πρωτεϊνών, οι οποίες οδηγούν στην εκδήλωση της νόσου του Alzheimer.

Όμως, όταν το ένζυμο έχει υποστεί βλάβη, δεν μπορεί να παίξει αυτόν τον ζωτικής σημασίας ρόλο.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς η νόσος εξελίσσεται, η γλυκοζυλίωση των ενζύμων αυξάνεται, αποδεικνύοντας ότι καθώς αυτή η πρώτη άμυνα πέφτει, η νόσος γίνεται πιο επιθετική.

«Η υπερβολική ζάχαρη είναι γνωστό ότι μας κάνει κακό, όταν πρόκειται για τον διαβήτη και την παχυσαρκία, αλλά αυτή η πιθανή σχέση με τη νόσο του Alzheimer είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ελέγχουμε την κατανάλωση ζάχαρης μας στη διατροφή μας», τόνισε ο ερευνητής Omar Kassaar.

Photo: Professor25/Depositphotos