Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας είχε το ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) είχε ο Πρωθυπουργός. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Μανχάταν για δύο περίπου ώρες. Επί τάπητος τέθηκαν τα δύο βασικά ζητήματα που δεν είναι άλλα από το προσφυγικό και το Κυπριακό.

Να σημειωθεί, πως συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση:

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και οι δύο τους μάλιστα επιβεβαίωσαν πως όλα τα θέματα που εκκρεμούν πρέπει να λυθούν με διάλογο και συνεννόηση.

Για την απόπειρα πραξικοπήματος:

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόπειρα πραξικοπήματος και συγκεκριμένα τόνισε:

Xαίρομαι που σας βλέπω καλά. Ήταν μια δύσκολη περιπέτεια για την Τουρκία. Πήραμε μια ξεκάθαρη θέση υπέρ της αλληλεγγύης της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον τουρκικό λαό και την εκλεγμένη του κυβέρνηση

Για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στη χώρα μας:

Ο Τούρκος Πρόεδρος εστίασε στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς ρωτώντας τον Αλέξη Τσίπρα τι τελικά θα συμβεί με τον δεύτερο να του τονίζει πως «το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με βάση όσα προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο ώστε η έκβαση της υπόθεσης να είναι βέβαιη και σύμφωνη με όσα ισχύουν και δεν θα είναι προσβλητέα νομικά».

Θυμίζουμε, πως την Τετάρτη απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου για τους τρεις εκ των οκτώ στρατιωτικών.

Για το προσφυγικό:

Η ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας με στόχο να αντιμετωπισθεί η προσφυγική κρίση τέθηκε επί τάπητος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στο εν λόγω ζήτημα τόνισε χαρακτηριστικά: «Η συμφωνία αυτή εξαρτάται και από την σχέση των δυο πλευρών» και τόνισε πως όλα λύνονται με τον διάλογο.

Η ελληνική πλευρά έκανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια που καταβάλει η Τουρκία στην πίεση των προσφυγικών ροών, αλλά εξήγησε πως «οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν από όλες τις μεριές για να σταθεροποιηθεί η συμφωνία».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η χώρα μας υποστηρίζει πως το ζήτημα της βίζας θα πρέπει να διευθετηθεί υπό την προϋπόθεση των κριτηρίων που τέθηκαν από την Ε.Ε, αλλά και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με προϋπόθεση να τηρηθούν όσα αναφέρει ο οδικός χάρτης.

Οικονομική συνεργασία:

Και οι δύο πλευρές επισήμαναν πως πρέπει άμεσα να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες σε διάφορους τομείς και έδωσαν έμφαση στην σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης- Θεσσαλονίκης αλλά και στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης.

Για το Κυπριακό:

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας όλων των Κυπρίων και για ακόμα μια φορά τόνισε ότι «πάγια ελληνική θέση είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από το νησί».

Ενώ σημείωσε ότι «το Κυπριακό είναι μια διαδικασία που σημειώνει πρόοδο αλλά υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου».

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν εστίασε στο εν λόγω ζήτημα και απλά ανέφερε: «πρέπει να συνεχίσουμε την συνεργασία και να υπάρξουν στενότερες συνομιλίες για τα θέματα που είναι ανοικτά».

Τα υπόλοιπα ραντεβού του Πρωθυπουργού και η επιστροφή στην Αθήνα:

Ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στην ημέρα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Χασάν Ρουχανί και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το μοναδικό ελληνοαμερικανικό λύκειο που υπάρχει στις ΗΠΑ.

Το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ)θα συναντηθεί με τον Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και μετά θα μιλήσει στην 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Πριν κλείσει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός, θα δειπνήσει στο Χάρβαρντ Κλαμπ με εκπρόσωπους των ελληνοαμερικανικών επαγγελματικών ενώσεων.