Νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις χιλιάδες εκκαθαρίσεις που γίνονται στην Τουρκία έκανε ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Ενέργειας.

Ο Υπουργός υποστήριξε πως οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία θα γίνονται έτσι κι αλλιώς διότι η Κυβέρνηση ήθελε να απομακρύνει απ’ το στρατό τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Μάλιστα ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένα μέλη των ενόπλων δυνάμεων έπαιξαν δραστικό ρόλο στο πραξικόπημα αφότου είχαν μάθει ότι οι Αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε εκκαθαρίσεις.

Ο Υπουργός έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος Ερντογάν ενημερώθηκε από έναν πολίτη για το πραξικόπημα και λίγο αργότερα κατάλαβε την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο γαμπρός του Ερντογάν υπογράμμισε πως μέσα στο καλοκαίρι θα συγκληθεί το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο προκειμένου να απομακρυνθούν όσοι αξιωματικοί υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέονται με τον Γκιουλέν.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ήταν έτοιμο να λάβει σημαντικά μέτρα για να καθαιρέσει τους αξιωματικούς και κυρίως τους στρατηγούς που υποστηρίζουν τον Γκιουλέν. Οι καθαιρέσεις αυτές στις ένοπλες δυνάμεις θα ήταν ένα μόνο μέρος της γενικότερης εκκαθάρισης που επρόκειτο να συμπεριλάβει επίσης τη δικαιοσύνη και άλλους θεσμούς. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν ανακαλυφθεί και λίστες με ονόματα είχαν σταλεί στα αρμόδια υπουργεία. Όταν οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί κατάλαβαν τι θα γινόταν, πήραν την τελική τους απόφαση

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μόλις το 1,5% των ενόπλων δυνάμεων ήταν υπέρ του πραξικοπήματος, ωστόσο, οι υποστηρικτές του Γκιουλέν είχαν διασκορπιστεί στα διάφορα στρώματα του στρατού.