Προς ιστορική νίκη στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές οδεύει το κόμμα του Emmanuel Macron, καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα επικρατήσει άνετα για ακόμα μια φορά των αντιπάλων του. Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 18:00.

Οι 47 εκατομμύρια Γάλλοι εκλογείς καλούνται να προσέλθουν στα 67.000 εκλογικά τμήματα της χώρας, ωστόσο, το ποσοστό αποχής στον α’ γύρο των εκλογών έφθασε το 51,3%.

Το εν λόγω ποσοστό αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, πάντως, καθώς ο β’ γύρος των εκλογών είναι ο πλέον καθοριστικός.

Ο Emmanuel Macron ψήφισε στις 9 το πρωί, στο δημαρχείο του Τουκέ, χωρίς τη συνοδεία της συζύγου του Brigitte, όπως τον α΄γύρο. O ίδιος αναμένεται να μεταβεί σε περιοχή του Παρισιού για να προεδρεύσει στην 77η επετειακή τελετή από το ιστορικό, πολεμικό διάγγελμα που είχε απευθύνει προς το έθνος, στις 18 Ιουνίου 1940, o Charles de Gaulle.

Μάλιστα, ο αρχηγός του κράτους χαιρέτισε αρκετούς ανθρώπους που τον περίμεναν έξω από το δημαρχείο και δέχτηκε να βγάλουν selfie μαζί του.

Δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε επίσης πως και η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Marine Le Pen, ψήφισε στο Ενέν-Μπομόν.
Η ίδια συνοδευόταν από τον Στιβ Μπριουά, τον δήμαρχο της πόλης αυτής, ο οποίος προέρχεται από το Εθνικό Μέτωπο. Η Le Pen, αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους 20 δημοσιογράφους που την περίμεναν έξω από το εκλογικό κέντρο.

Οι δημοσκοπήσεις

Το Republique en Marche («Δημοκρατία Εμπρός») αναμένεται να εξασφαλίσει έως και 470 έδρες επί συνόλου 577, δηλαδή πολύ παραπάνω απ’ τις 289 που χρειάζεται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Macron κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έχει την αναγκαία στήριξη για να περάσει μέσα στο επόμενο διάστημα τις αλλαγές που επιθυμεί στο εργασιακό δίκαιο.

Μειωμένη συμμετοχή

Για ακόμη μια φορά, η συμμετοχή του κόσμου είναι μειωμένη, όπως και στον α΄γύρο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το ποσοστό της συμμετοχής έφθανε το 17,75% στις 11 π.μ. (ώρα Γαλλίας) έναντι 21,41% που ήταν την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Οι εκλογές διεξάγονται σε μια Γαλλία, η οποία ζει υπό τον φόβο της τρομοκρατίας, γι’ αυτό και τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Πάνω από 50.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός.

Οι αστυνομικοί βρίσκονται σε κάθε εκλογικό κέντρο και σε κομβικά σημεία των μεγάλων πόλεων προκειμένου ν’ αποφευχθεί οποιοδήποτε περιστατικό.

Τα αποτελέσματα του α’ γύρου

Το κόμμα Republique en Marche του Γάλλου προέδρου Macron και το συμμαχικό του κόμμα MODEM κατέλαβαν με διαφορά την πρώτη θέση με 32,32% των ψήφων.

Ακολούθησαν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%. Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%.

Photos: AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ, AP