Τις 200 ψήφους για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος απ’ τις επόμενες εκλογές αναζητά η Κυβέρνηση, η οποία την Πέμπτη κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο στοχεύοντας στο να αποσπάσει τις ψήφους των βουλευτών του ΚΚΕ.

Οι ψήφοι που μετράει πλέον η Κυβέρνηση είναι 179 ή 197!

 • 144 απ΄το ΣΥΡΙΖΑ
 • 15 απ’ το ΚΚΕ
 • 9 απ’ τους ΑΝΕΛ
 • 9 απ’ την Ένωση Κεντρώων
 • Του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου
 • Του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο

Οι ψήφοι θα διαμορφωθούν σε 197 εάν πουν το «ναι» στον εκλογικό νόμο και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι δεν έχουν αποκαλύψει μέχρι στιγμής τις προθέσεις τους.

Και σ’ αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει και τις τρεις ακόμα ψήφους, που θα κάνουν το νομοσχέδιο με τον εκλογικό να περάσει απ΄την Ολομέλεια της Βουλής.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης των 200 ψήφων, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανακοίνωσε νομοτεχνική βελτίωση, με την οποία «διασπάται» το άρθρο 2 και πλέον η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και η διατήρηση του ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή είναι δύο διαφορετικά άρθρα.

Ειδικότερα:

 1. Διασπάται το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3% και συνεπώς δημιουργείται:
  ένα άρθρο (πλέον άρθρο 2) που καταργεί το μπόνους στην κατάργηση του οποίου συμφωνούν πολλά κόμματα και
  ένα άρθρο (πλέον άρθρο 3) που μοιράζει τις 300 έδρες, αλλά με όριο 3%, στο οποίο δεν συμφωνεί το ΚΚΕ.
 2. Αναδιατυπώνεται το άρθρο για την έναρξη ισχύος ορίζοντας ότι:
  η ισχύς του άρθρου για την ψήφο στα 17 έτη αρχίζει από τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν.
  τα υπόλοιπα άρθρα (κατάργηση μπόνους, θέσπιση απλής αναλογικής, κατανομή εδρών με όριο 3%) εφαρμόζονται από τις επόμενες εκλογές εφόσον λάβουν πλειοψηφία 200 εδρών το καθένα.
Photo: Menelaos Myrillas / SOOC