Την προειδοποίηση σχετικά με την ελληνική οικονομία εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην πεπραγμένων του 2016 έκθεση, η οποία παραδόθηκε την Παρασκευή στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση «η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει αυτόματα».

Η έκθεση παράλληλα εστιάζει στην ιδιαίτερη σημασία την οποία έχει η υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και υπογραμμίζει «το 2017 άρχισε με νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, γεγονός το οποίο προαναγγέλλει ακόμη ένα δύσκολο έτος».

Στη συνέχεια εκτιμά, πως αν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον και δεν αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης, η οικονομία δεν θα μπορέσει τελικά να ανακάμψει.

Τι αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού για τις μεταρρυθμίσεις;

Υποστηρίζει, πως αυτές «δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αποτραπεί η παγίωση μίας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες επιβαρύνσεις του ιδιωτικού τομέα, μείωση των εισοδημάτων στον δημόσιο τομέα, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, έξοδο εκπαιδευμένων νέων και δυσλειτουργικές κρατικές δομές».

Για το χρέος:

«Η μόνιμη λύση της βιωσιμότητάς του θα εξάλειφε ένα σημαντικό παράγοντα αβεβαιότητας για το μέλλον της οικονομίας και τις επενδυτικές προοπτικές. Παράλληλα, θα προλείαινε τον δρόμο για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα μείωνε τα επιτόκια δανεισμού και θα διευκόλυνε την επιστροφή στις αγορές» τονίζει η έκθεση.

Για το ασφαλιστικό:

Το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρεται και στο ασφαλιστικό για το οποίο και ισχυρίζεται ότι «όσο μετατίθενται οι αναγκαίες τομές, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός» και «περιορίζονται τα περιθώρια για δίκαιη κατανομή των βαρών».

Για το φορολογικό:

Στην έκθεση τονίζεται, πως «οι αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και επομένως, θολώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Με τις συνεχείς αυξήσεις φόρων πριονίζεται το κλαδί της παραγωγής και της οικονομίας».

Για τα εργασιακά:

Το Γραφείο Προϋπολογισμού ζητά να πραγματοποιηθούν και μάλιστα άμεσα «παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο διέπει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για κήρυξη απεργίας, τις επιχειρησιακές συμβάσεις και την τήρηση της νομοθεσίας εκ μέρους των επιχειρήσεων»

Στο τέλος της έκθεσης απευθύνεται έκκληση προς την Κυβέρνηση για μία συνολική επανεξέταση της σύνθεσης των δαπανών.

Διαβάστε επίσης:

Οι ειδήσεις της ημέρας με μια ματιά | Όσα πρέπει να ξέρεις σήμερα

photo:Menelaos Myrillas / SOOC