Μια ανάσα πριν το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, συνεδριάζει σήμερα το EuroWorking Group, ενώ αξιωματούχοι της Κομισιόν ασκούν πιέσεις προκειμένου να δοθεί μια λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Να σημειωθεί πως στο EuroWorking Group της Πέμπτης, θα φανεί η στάση όλων των εμπλεκομένων πλευρών μετά το Eurogroup της 22ης Μαΐου, ενώ θα ελεγχθεί και η τήρηση των προαπαιτούμενων.

Ο Γάλλος Επίτροπος Moscovici ανέφερε πως οι δανειστές «παίζουν με τη φωτιά» και συμπλήρωσε:

Η Ελλάδα φθάνει στα όρια του τι μπορεί να αποδεχτεί μια κοινωνία

Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, ο Πρόεδρος Νίκος Βούτσης, έκανε γνωστό στους εκπροσώπους των κοινοβουλετικών κομμάτων πως η κυβέρνηση θα καταθέσει αύριο Παρασκευή, στην Ολομέλεια τροπολογίες οι οποίες θα αφορούν:

  • Το αφορολόγητο και τον τρόπο υπολογισμού του
  • Τις συλλογικές συμβάσεις με διορθώσεις των σχετικών αποσπασμάτων της αιτιολογικής έκθεσης και ενδεχομένως του σχετικού άρθρου του πρόσφατα ψηφισμένου μνημονίου
  • Τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
  • Το συνταξιοδοτικό
  • Και τα οικονομικά των κομμάτων

Το ζητούμενο για το EuroGroup της 15ης Ιουνίου είναι να υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis δήλωσε πως πρέπει να γίνουν βήματα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, καθώς έχει πετύχει υπεραπόδοση σε σχέσης με τους στόχους.

Όσον αφορά το χρέος και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Dombrovskis δήλωσε:

Είναι σημαντικό να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και να προχωρήσουμε με την εκταμίευση της επόμενης δόσης για να δείξουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε τροχιά και ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει

Νίκος Παππάς: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε μια λύση, η οποία δεν θα είναι λύση»

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί μια λύση η οποία δεν θα είναι λύση» υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FΜ σχετικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε μία λύση, η οποία δεν είναι λύση. Κι η παρουσία ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι το κριτήριό μας. Το κριτήριό μας είναι να διαμορφώνονται οι όροι για την ομαλή, από εδώ και πέρα, χωρίς ερωτηματικά και αμφιβολίες, χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρέους και την ομαλή και “εύκολη” αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών μας

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ελλάδα μπορεί να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ιδιαίτερα αισιόδοξος ανέφερε:

«Μπορούμε να πετύχουμε διατυπώσεις και λύσεις που να φέρνουν την Ελλάδα στη σφαίρα της κανονικότητας ως προς τη χρηματοδότηση. Και η σφαίρα της κανονικότητας, βεβαίως, είναι το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης».

Ο επικεφαλής του Euroworking Group Th. Wieser υπήρξε αισιόδοξος πως στις 15 Ιουνίου θα επιτευχθεί η επιθυμητή συμφωνία με την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

EuroWorking Group: Όσα θα τεθούν στο τραπέζι | Wieser: Κατά 95% συμφωνία στο Eurogroup