Πρεμιέρα για τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, σήμερα, Παρασκευή, με το υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων να είναι πρώτο στην ατζέντα των συζητήσεων

Με στόχο η δεύτερη αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί έως και το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, για να ληφθούν και οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Να θυμίσουμε ότι μεταξύ των βασικών θεμάτων είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ενίσχυση του ανταγωνισμού -άνοιγμα επαγγέλματος μηχανικών, αδειοδοτήσεις, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας κ.ά.-, το Δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις και η στελέχωση του νέου ταμείου κ.λπ.

Εβδομάδα διακοπών για τους Θεσμούς

Μία εβδομάδα από τη χειμερινή τους άδεια θα κάνουν χρήση οι εκπρόσωποι των Θεσμών τη πρωτη βδομάδα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Με δεδομένο ότι ο χρόνος έως το Eurogroup πιέζει και ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για μετατροπές στο χρονοδιάγραμμα, ξεκινάνε οι συναντήσεις των υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

  • 10:00- 11:30. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (υπερταμείο)- υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
  • 11:30- 12:00. Ληξιπρόθεσμα – Ευκλείδης Τσακαλώτος.
  • 12:00- 13:00. Εκπαίδευση- υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.
  • 16:00- 17:00. Διαφθορά- υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.
  • 17:00- 18:00. Ενέργεια/Κτηματολόγιο- υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Τις επόμενες μέρες παίρνουν σειρά τα μεγάλα θέματα της ευάερης αξιολόγησης όπως είναι τα εργασιακά και τα κόκκινα δάνεια που θα συζητηθούν την Κυριακή.

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC