Πράττεις όσα λες; Είναι δύσκολο να απαντήσει κάποιος «όχι» σ αυτή την ερώτηση, αν και αποδεικνύεται ότι τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι άλλα λένε και άλλα εννοούν! Γιατί στην ουσία αν και οι περισσότεροι άνθρωποι ενώ εννοούν αυτά που λένε πράττουν διαφορετικά!

Πριν αρχίσεις να νιώθεις ενοχές και να αρχίσεις να σκέφτεσαι πως κάτι πηγαίνει λάθος με την ψυχοσύνθεση σου, να σου πούμε ότι συμβαίνει συχνά! Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που είτε σε επαγγελματικό είτε προσωπικό επίπεδο τα λόγια και οι πράξεις ενός ανθρώπου δεν συμβάδιζαν, για την ακρίβεια συγκρούονταν.

Αν προσπαθήσεις να συζητήσεις με κάποιον άνθρωπο τον λόγο που ενώ λέει κάτι κάνει το αντίθετο το αποτέλεσμα θα είναι να κουραστείς ανούσια. Αυτό συμβαίνει γιατί το ίδιο το άτομο δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι το κάνει.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όταν κάποιος αδυνατεί να ακολουθήσει τα λόγια του με τις πράξεις του υπάρχει πρόβλημα αυτογνωσίας. Αυτό το φαινόμενο δεν εμφανίζεται μόνο σε μία μικρή ομάδα ανθρώπων. Είναι γενικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης κατάστασης. Εάν δεν τα έχουμε βρει με το εγώ μας –ο εξωτερικός εαυτός μας, αυτός δηλαδή που συναναστρέφεται με τον κόσμο με τον εσωτερικό εαυτός μας, αυτόν δηλαδή που δίνει τις εντολές για να γίνουν πράξεις- δεν θα μπορέσουν ποτέ να συνεννοηθούμε και να εξοικειωθούμε με την προσωπικότητα μας ώστε να συμπεριφερόμαστε ανάλογα με τα όσα λέμε! Για την προσωπική διαδρομή του καθενός, αυτό είναι ίσως η πιο βαθιά και περίπλοκη πρόκληση της ζωής.