Συνεχίζονται οι συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός. Δόθηκε το πράσινο φως από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η συνάντηση των δύο ανδρών, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και συζητήθηκε η πορεία του ελληνικού προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας στριμώχνεται για τα καλά από υψηλόβαθμους αξιωματούχος, στο Νταβός, και ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό, με πολλούς τομείς να απέχουν και να προχωρούν σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στο ασφαλιστικό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, συνεχίζει για ακόμα μια μέρα τις συναντήσεις του στο Νταβός. Έτσι, τα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις γύρω από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ελληνική Κυβέρνηση στα πλαίσια του ελληνικού προγράμματος.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως “είμαι αρκετά βέβαιος ότι θα υπάρξει μία συμφωνία, ώστε η πρώτη αξιολόγηση να μπορεί να κλείσει με επιτυχία”, ενώ υπογράμμισε πως η ελληνική Κυβέρνηση, “έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή”.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση των δύο ανδρών, ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα, καθώς ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε την αναγκαιότητα για την σύντομη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δίνοντας ουσιαστικά μια ανάσα στην ελληνική Κυβέρνηση από τις συμπληγάδες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπογράμμισε σε δηλώσεις του πως οι διαπραγματεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, εστιάστηκαν σε τρία βασικά ζητήματα, στους δημοσιονομικούς στόχους 2018-2019, στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αλλά και στη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος.

Τόνισε μάλιστα:

Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος, θα υπάρξει συμφωνία και η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα. Η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να επιστρέψει στην ομαλότητα

Ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση εξηγώντας: «Είναι πρώιμο να πούμε προς ποια κατεύθυνση. Είναι ανάγκη η Ε.Ε. να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Το επίπεδο εκπαίδευσης και η ηλικία των προσφύγων, όπως και η προθυμία της Ευρώπης να επενδύσει και να συνεργαστεί αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αυτής της προσπάθειας».

Στο ίδιο θετικό κλίμα κινήθηκε και η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, στο Νταβός, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στον Αμερικάνο υπουργό Οικονομικών το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών να δηλώνει στον κ.Τσίπρα, ότι «είμαστε σύμμαχοί σας στο ζήτημα του χρέους».

Αξίζει να σημειωθεί πως πιέσεις από τη μεριά του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού, στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ασκήθηκαν και από την Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον Αλέξη Τσίπρα. Η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστήριξε πως “δεν είναι στόχος του Ταμείου οι καθυστερήσεις”, απαντώντας στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος τόνισε πως ο χρόνος είναι κρίσιμη παράμετρος για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Παρ’όλα αυτά πεποίθηση της κ.Λαγκάρντ, παραμένει το γεγονός ότι χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, που προωθούνται από την ελληνική Κυβέρνηση δεν είναι επαρκείς.

Λίγη ώρα μετά τη συνάντηση Ντάγκι- Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ν. Ανασταδιάδη.

Τη συνάντηση των δύο αντρών απασχόλησαν οι εξελίξεις του Κυπριακού, αλλά και η συνεργασία Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας

Αναφορικά με το Κυπριακό συμφώνησαν πως είναι μεγάλη ανάγκη να γίνουν διακοινοτικές συνομιλίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε δίκαιη και βιώσιμη επίλυση

photo:Aris Oikonomou / SOOC