Τα συναισθήματα αποτελούν μεγάλο μέρος της ζωής μας. Οι συγγραφείς και οι ποιητές φαίνονται ικανοί να μπορούν να περιγράψουν με πολλούς τρόπους την εμπειρία και την ποικιλία των ανθρώπινων συναισθημάτων. Η μίξη των συναισθημάτων καθώς επίσης και το ότι μπορεί να αισθάνεσαι διάφορα συναισθήματα την ίδια στιγμή, κάνουν τον ακριβή προσδιορισμό της φύσης και του αριθμού των συναισθημάτων ένα πολύ δύσκολο έργο. Αν κάποιος σε ρωτούσε τελικά « πόσα συναισθήματα υπάρχουν;», πόσα θα έλεγες;

Αυτή η ερώτηση δεν είναι νέα. Ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ., ο φιλόσοφος Αριστοτέλης προσπάθησε να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των βασικών συναισθημάτων. Αυτά αναφέρονται ως τα 14 ανάγωγα συναισθήματα, τα οποία περιέγραψε ως ο φόβος, η εμπιστοσύνη, ο θυμός, η φιλία, η ηρεμία, η εχθρότητα, η ντροπή, η αναίδεια, το κρίμα, η ευγένεια, ο φθόνος, η αγανάκτηση, η άμιλλα, και η περιφρόνηση.

Πιο πρόσφατα, οι ψυχολόγοι έχουν κάνει μια σειρά από προσπάθειες για να κατηγοριοποιήσουν και να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των συναισθημάτων. Παραδόξως, όταν πρόκειται για βασικά, καθολικά συναισθήματα, υπάρχουν στην πραγματικότητα πολύ λιγότερα από ό, τι μπορείς να σκεφτείς.

Σύμφωνα με τις πιο γνωστές θεωρίες που καθορίζουν την ανθρώπινη συναισθηματική εμπειρία, υπάρχουν από τέσσερα έως οκτώ βασικά συναισθήματα.

Ο Τροχός των Συναισθημάτων

Μια από τις σημαντικές αυτές θεωρίες, είναι το τροχός  των συναισθημάτων του Robert Plutchik, που εντοπίζει οκτώ βασικά συναισθήματα – τη χαρά, τη θλίψη, την εμπιστοσύνη, την αηδία, το φόβο, το θυμό, την έκπληξη, και την αναμονή. Ο τροχός των συναισθημάτων παρομοιάζεται με τον τροχό των χρωμάτων, στον οποία τα βασικά χρώματα συνδυάζονται για να σχηματίσουν τα δευτερεύοντα και συμπληρωματικά χρώματα. Αυτά τα βασικά συναισθήματα στη συνέχεια αναμειγνύονται και συνδυάζονται για να σχηματίσουν μια ποικιλία συναισθημάτων.

Υπάρχουν μόνο τέσσερα βασικά συναισθήματα;

Πιο πρόσφατα, ερευνητές ζήτησαν από  συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα με βάση τις εκφράσεις ενός ρεαλιστικού μοντέλου. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι ο φόβος και η έκπληξη, δεσμεύουν τους ίδιους μυς. Αντί να εκπροσωπούν δύο διαφορετικά συναισθήματα, δείχνουν ότι ο φόβος και η έκπληξη είναι απλά παραλλαγές ενός βασικού συναισθήματος. Ομοίως, η αηδία και ο θυμός εμπλέκουν τους ίδιους ακριβώς μύες, έτσι ώστε να δείχνουν ότι αντιπροσωπεύουν παραλλαγές ενός μόνο συναισθήματος.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι υπάρχουν μόνο τέσσερα συναισθήματα: η ευτυχία, η θλίψη, ο θυμός και ο φόβος. Οι πιο σύνθετες παραλλαγές των συναισθημάτων, υποστηρίζουν, έχουν εξελιχθεί από αυτές τις θεμελιώδεις δομικές μονάδες στη διάρκεια των χιλιετιών.

Ωστόσο, οι περισσότεροι θα πουν αμέσως ότι ο φόβος και η έκπληξη είναι διακριτά και ξεχωριστά συναισθήματα, όπως επίσης και ο θυμός και αηδία. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά η έκφραση, οι  ίδιοι μύες δεσμεύονται για το φόβο και την έκπληξη. Αυτή η διάκριση μεταξύ του φόβου και της έκπληξης και του θυμού με την αηδία, πιστεύουν ότι είναι κοινωνικά βασισμένη. Μόνο όταν αργότερα εκφράζονται πλήρως τα συναισθήματα, υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έκφραση των βασικών συναισθημάτων έχει μια βιολογική βάση, ενώ οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των συναισθημάτων, εξελίχθηκαν αργότερα  για πιο κοινωνικούς λόγους.

Έτσι, αυτό σημαίνει πραγματικά ότι υπάρχουν μόνο τέσσερα συναισθήματα; Σίγουρα όχι. Η έρευνα υποδηλώνει ότι υπάρχουν τέσσερα ανάγωγα συναισθήματα, αλλά αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί μόνο να βιώσουν τέσσερις συναισθηματικές καταστάσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Αν τα συναισθήματα ήταν εικόνες, θα ήταν αυτές (Photos)