Τι σημαίνει τελειομανία για σένα; Ίσως πολλές φορές να έχεις αστειευτεί μ’ αυτόν τον όρο, για τα υπέροχα στεγνωμένα μαλλιά των φίλων σου, τα άψογα σιδερωμένα ρούχα, τα τέλεια νύχια.

Μπορεί να έχεις χρησιμοποιήσει τη λέξη ακόμα και ταπεινά σε μια συνέντευξη.  Όλοι έχουμε “παίξει” με την τελειομανία όταν μας ρώτησε ο εργοδότης για τις αδυναμίες μας.

Ωστόσο, η πραγματικότητα της τελειομανίας είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ ότι νομίζουμε.

Ως τελειομανής ορίζεται κάποιος που αρνείται να δεχτεί πρότυπα που στερούν τελειότητας. Αλλά όταν προσπαθεί να ανταποκριθεί πραγματικά στα τέλεια πρότυπα μπορεί να αισθανθεί πως είναι αδύνατο να επιτευχθούν.

Και νέες έρευνες δείχνουν πως αυτό μπορεί να βλάψει σοβαρά την ψυχική του υγεία.

Η μελέτη διεξήχθη από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου στο δυτικό Ontario, και υποδηλώνει πως η τελειομανία μπορεί να είναι ένας μεγάλος παράγοντας που συμβάλλει στην αυτοκτονία.

Οι ερευνητές μίλησαν με τους φίλους και την οικογένεια ατόμων που είχαν αυτοκτονήσει προκειμένου να αποκτήσουν μια εικόνα για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.

Η αυτοκτονία είναι ένα ευαίσθητο και πολύπλοκο θέμα και οι λόγοι που οδηγούν σ’ αυτήν δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν εύκολα ή πλήρως.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις συνεντεύξεις που διεξήχθησαν στα πλαίσια της έρευνας οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά στα θύματα αυτοκτονίας συμφώνησαν πως ήταν όντως τελειομανείς. Στην πραγματικότητα το 56% των ερωτηθέντων είπε ότι είχαν πεθάνει επειδή ένιωθαν μια “εξωτερική πίεση για να είναι τέλειοι”.

Αυτά τα ευρήματα είναι τρομακτικά και σοβαρά. Αλλά η τελειομανία συνδέεται στενά και με άλλες μορφές ψυχικής ασθένειας, όπως είναι το άγχος.

Η ανάγκη να είναι κάποιος τέλειος επιβαρύνει την ψυχική του υγεία. Αν στοχεύεις σε πρότυπα που δεν μπορείς να ικανοποιήσεις, τότε αναγκάζεσαι να προσπαθήσεις υπερβολικά για να τα πετύχεις.

Η τελειομανία- η ανάγκη αποφυγής σφαλμάτων, λαθών, κριτικής ή απογοήτευσης από τους άλλους- μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό άγχος, αϋπνία, σωματικές ασθένειες, αδυναμία χαλάρωσης και προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις

Photo: iStock