Γιατί θυμόμαστε τα αηδιαστικά και τρομακτικά πράγματα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο; Έχεις άραγε αναρωτηθεί ποτέ, πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν τη μνήμη σου;

Οι διάφορες συναισθηματικές εμπειρίες, σαφώς και επηρεάζουν τη μνήμη σου. Σίγουρα θα το έχεις παρατηρήσει κι εσύ στην καθημερινότητα σου.

Για να σε βοηθήσουμε θα σου δώσουμε ένα παράδειγμα. Στην 50η επέτειο από τη δολοφονία του John F. Kennedy, πολλοί ήταν οι άνθρωποι που θυμήθηκαν το που βρίσκονταν, όταν άκουσαν την είδηση της δολοφονίας του προέδρου. Και ξέρεις γιατί το θυμούνταν ακόμα και μισό αιώνα μετά; Γιατί ήταν ένα συγκλονιστικό γεγονός! Το ίδιο και οι άνθρωποι που επέζησαν από την έκρηξη του διαστημικού λεωφορείου «Challenger» και όσοι βρίσκονταν στους Δίδυμους πύργους την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι επηρεάζονται από τα συναισθήματα που συνδέονται με τα βιώματα τους, όσος καιρός κι αν περάσει! Μπορεί να μη θυμάσαι τι έφαγες χθες, αλλά σίγουρα θα θυμάσαι μία ληστεία που έγινε μπροστά στα μάτια σου!

Μάλιστα, τα αρνητικά συναισθήματα είναι αυτά που θυμόμαστε περισσότερο. Και θυμόμαστε κυρίως αυτά που περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό θυμού, φόβου και θλίψης.

Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, έχουν γίνει διάφορες έρευνες κατά καιρούς.
Μια συναρπαστική μελέτη, που διεξήχθη το Νοέμβριο του 2013 και δημοσιεύθηκε στο «Journal of Experimental Psychology» αναζήτησε τον τρόπο με τον οποίο ο φόβος και τα αρνητικά συναισθήματα, επηρεάζουν τη μνήμη.

Οι ερευνητές, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Adam Anderson και ο Jordan Poppenk, συγκέντρωσαν μια σειρά από αηδιαστικές, τρομακτικές και ουδέτερες εικόνες. Οι αηδιαστικές περιλάμβαναν κατσαρίδες και φορείς μιας φρικιαστικής ασθένειας. Οι τρομακτικές περιλάμβαναν κάποιες ταραχές ή ζώα που απειλούνταν και οι ουδέτερες εικόνες απεικόνιζαν απλά αντικείμενα της καθημερινότητας, όπως κρεμάστρες ή ένα φλιτζάνι καφέ. Στις αξιολογήσεις που λήφθηκαν, πριν από τη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι τρομακτικές φωτογραφίες ήταν ελαφρώς πιο διεγερτικές από τις αηδιαστικές.

Όσοι συμμετείχαν στη μελέτη έβλεπαν κάθε εικόνα για μόλις 2 δευτερόλεπτα. Στις εικόνες, υπήρχε μία γραμμή, είτε στο επάνω, είτε στο από κάτω μέρος της. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να υποδείξουν, που ήταν η γραμμή, με το πάτημα ενός κουμπιού, έπειτα από 10 και 45 λεπτά. Αυτό το τεστ μνήμης τους προκάλεσε έκπληξη, καθώς οι ερευνητές δεν τους είχαν ενημερώσει ότι θα έπρεπε να θυμούνται τις εικόνες…

Τα αποτελέσματα της έρευνας; Οι άνθρωποι θυμούνταν καλύτερα τις τρομακτικές και τις αηδιαστικές εικόνες. Οι εικόνες που τους είχαν δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα, τους είχαν μείνει σχεδόν αξέχαστες, αφού τους είχαν κεντρίσει περισσότερο τη προσοχή σε σχέση με τις αδιάφορες ουδέτερες εικόνες!